AFP or licensors

Charles Michel start een-op-eengesprekken om rust te brengen in onderhandelingen over EU-begroting

Europees president Charles Michel heeft "een break" ingeroepen in de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting. Over die inkomsten en uitgaven voor de komende zeven jaar zijn de Europese leiders sinds vandaag bijeen in Brussel, maar er is grote verdeeldheid. Met een-op-een-gesprekken probeert Michel nu rust te brengen. Hij zal daarna een nieuw voorstel doen. 

De Europese regeringsleiders zitten in Brussel bijeen om afspraken te maken over het Europese budget voor de komende zeven jaar. Die "meerjarenbegroting" is altijd een zware bevalling.

Veel landen willen zo veel mogelijk uit de Europese "pot" halen, en er zelf zo weinig mogelijk "insteken". Door het vertrek van de Britten verdwijnt er de komende zeven jaar bovendien 70 miljard uit die "pot". En Europa wil ook nog eens sterker inzetten op klimaat (de "Green Deal") en digitalisering.

Cijfers na de komma

Concreet gaat de discussie over cijfers na de komma, al betekent dat in Europa miljarden euro's. Nu bestaat de Europese begroting uit 1 procent van het bruto nationaal product (bnp) van de lidstaten, alles samen ongeveer 140 miljard euro per jaar. 

Europees president Charles Michel, die eerder premier van België was, stelt voor om dat op te trekken naar 1,074 procent. Daarnaast wil Michel besparen. En dat zouden ook de Belgische landbouwers wel eens kunnen voelen. 800 miljoen euro aan subsidies staan op de helling, en daarom betoogden vandaag 200 à 300 landbouwers in hartje Brussel. 

AFP or licensors

Het voorstel van Michel is lager dan wat de Europese Commissie voorstelde: 1,11 procent. Maar vier landen vinden het toch nog te veel. Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk - de "vrekkige vier" - willen de Europese begroting op 1 procent van het bnp houden.

Ook de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli schoot Michels voorstel af, maar dan omdat het te laag was. "Charles Michel heeft dus een onmogelijke klus", zei de Nederlandse premier Mark Rutte bij zijn aankomst. "Ik denk dat het nog makkelijker is om in België een regering te vormen." 

Eén op één

Na gesprekken met Duits bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, organiseerde Michel een gesprek met alle regeringsleiders samen. Nu zit hij één op één samen met de staatshoofden. "Een break", laat zijn woordvoerder weten.

Daarna zal Michel een aangepast voorstel doen, in de hoop dat er dan wel een akkoord mogelijk is. Zeven jaar geleden, bij de vorige onderhandelingen, waren er uiteindelijk twee bijeenkomsten nodig voor er een akkoord was. Uiteindelijk zal ook het Europees Parlement het voorstel moeten goedkeuren.

Bekijk hier de reportage in "Terzake" en de analyse van professor Europese politiek Hendrik Vos: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen