Videospeler inladen...

Elf doden bij schietpartijen op shishabars in Duitsland, parket: "Diepe racistische overtuiging" 

De man die in Hanau tien mensen en zichzelf heeft doodgeschoten, had volgens het Duitse gerecht sterke racistische motieven. Negen mensen werden gedood in twee shishabars, cafés waar je waterpijp kan roken. De politie vond nadien de lichamen van de dader en zijn moeder. Alle slachtoffers zouden van Turkse afkomst zijn. 

Gisteravond omstreeks tien uur opende een man het vuur in een shishabar in het centrum van de Duitse stad Hanau, ten oosten van Frankfurt in de deelstaat Hessen. Even later werd er ook geschoten op een andere shishabar elders in de stad.

Bij de terreuraanslagen vielen er negen doden en een aantal zwaargewonden.  De dader kon telkens wegvluchten.

Lees verder onder de kaart:

Lichamen schutter en zijn moeder gevonden

Vanmorgen vroeg, na een klopjacht van zeven uur en tips van het publiek, drong de politie dan het huis van de vermoedelijke dader binnen. Daar werd het lichaam van de man gevonden, naast dat van zijn 72-jarige moeder. 

In totaal zijn er dus elf doden gevallen bij de incidenten in Hanau. Vermoedelijk heeft de dader zijn moeder vermoord en daarna zelfmoord gepleegd.

In de woning is ook een vuurwapen gevonden, waarmee geschoten zou zijn in de shishabars. Hij zou overigens ook nog twee andere vuurwapens gehad hebben. De man had sinds 2013 een vergunning voor die wapens en was lid van een schietclub. Volgens clubleden zou hij daar nooit racistische opmerkingen gemaakt hebben. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen van andere daders. 

"Dader had diepe racistische overtuiging"

Het federale parket zag al vrij snel aanwijzingen voor een terreurdaad op basis van racistische motieven en heeft het onderzoek naar zich toegetrokken. Vanmiddag kwam Peter Frank van het federale parket meer uitleg geven. Hij sprake over een "diepe racistische overtuiging" bij de dader. Het gerecht onderzoekt nu of hij alleen gehandeld heeft en bekijkt de contacten van de schutter met derden.

Die aanwijzingen komen uit een brief die de dader heeft achtergelaten en video's die hij enkele dagen geleden op YouTube geplaatst heeft. Daarin zou hij in het Engels "een persoonlijke boodschap aan alle Amerikanen" gestuurd hebben in verband met een "complot van hun overheid".  

De dader zou opgeroepen hebben om bepaalde bevolkingsgroepen te bestrijden en te doden

Süddeutsche Zeitung en WDR

In november vorig jaar had de man overigens al een politiek manifest gepubliceerd op het internet. Daarin verspreidde hij allerlei verwarde complottheorieën. Zo riep hij de Amerikanen op om de grote media niet te vertrouwen en roept hij hen op om de strijd aan te binden met "geheime krachten die de controle over de VS hebben".  Hij heeft het over "een schaduwregering van een kleine elite die de hele planeet beheerst in een soort moderne slavernij".

Daarnaast had de schutter ook duidelijk nazistische ideeën. Zo vond hij het Duitse volk "het beste en het mooiste" en begreep hij niet waarom volgens hem "minderwaardige volkeren in Duitsland wonen". Hij riep op om mensen uit Afrika of het Midden-Oosten en ook uit Israël uit te roeien. 

Volgens sommige media zouden er bij de slachtoffers in Hanau ook mensen van Turkse of Koerdische afkomst zijn. Er zou ook een persoon uit Bosnië-Herzegovina bij zijn.

(Lees verder onder de foto).

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Wie is de vermoedelijke schutter?

Tobias R., de vermoedelijke dader, schreef op zijn eigen - intussen offline gehaalde website - dat hij in 1977 geboren werd en afkomstig is uit Hanau. In zijn wagen zou de politie munitie, magazijnen en een holster gevonden hebben. De dader zou ook een jachtvergunning gehad hebben. Hij was echter niet bekend bij de politie

Hanau ligt in de deelstaat Hessen, 25 kilometer ten oosten van Frankfurt. De stad heeft bijna 100.000 inwoners. In oktober vorig jaar werden in de stad Halle in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt twee mensen doodgeschoten door een rechtse extremist. Die wou toen een synagoge binnendringen, maar dat lukte niet en dus schoot hij mensen neer in een kebabzaak. Die schutter is kort daarop opgepakt.

Merkel: "Racisme en haat zijn een gif"

Vanmiddag heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar medeleven betuigd met de slachtoffers en hun familie. Ook zij verwees naar rechts-extremisme en noemde racisme en haat een gif dat in onze maatschappij woekert.

Merkel verwees daarbij naar de aanslagen van de neonazistische terreurgroep NSU, de moord op CDU-partijgenoot Walter Lübcke en de schietpartij door een extreemrechtse terrorist in Halle waarbij vorig jaar twee mensen vermoord werden in een kebabzaak. Ze riep de Duitsers op om de rechten van ieder mens die zich in het land bevindt, te respecteren.

Eerder had de Franse president Emmanuel Macron zijn volle steun uitgesproken aan Merkel en aan Duitsland "in de strijd voor onze waarden en onze democratieën".

Volker Bouffier, de premier van de deelstaat Hessen waartoe Hanau behoort, reageerde als volgt: "Dit is verschrikkelijk. Dit maakt mij sprakeloos". Zijn regering noemt de aanslag een "aanval op de vrije en vreedzame samenleving". 

Steffen Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, heeft getweet: "Onze gedachten zijn in Hanau, waar een verschrikkelijke misdaad gepleegd is. We betuigen ons medeleven aan de getroffen familie, die treuren om het verlies van hun doden. We hopen dat de gewonden snel zullen herstellen." Hij laat ook weten dat Merkel haar geplande reis naar de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina, in Halle, afgezegd heeft.

Duizenden mensen herdenken slachtoffers

Op verschillende plaatsen in de deelstaat Hessen vonden vanavond protestwakes plaats. Duizenden mensen woonden die bij. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier, minister-president van Hessen Voker Bouffier en burgemeester van Hanau Claus Kaminsky spraken tijdens een wake in Hanau een menigte toe. Zowat 5.000 mensen waren er opgedaagd. "We moeten laten zien dat we samen staan als samenleving, dat we ons niet laten intimideren, dat we niet van elkaar weglopen", zei Steinmeier onder meer.

Voorts waren er onder meer nog wakes in Frankfurt, Kassel, Fulda, Gießen en Darmstadt. Aan de Sint-Paulskerk in Frankfurt verzamelden ongeveer 3.500 mensen.

(Lees verder onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Hanau reageert aangeslagen en vol ongeloof op de aanslag, bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Onze reporter Jeroen Reygaert geeft vanuit Hanau meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen