Upton upon Severn, Worcester, Verenigd Koninkrijk, 20/02/20

Nog meer regen in overstroomde gebieden in Wales en Engeland

In de geteisterde gebieden op de grens tussen Wales en Engeland, zijn opnieuw meer dan 100 plaatsen met zware overstromingen bedreigd. Zes van die berichten waarschuwen zelfs voor levensgevaar. Op nog eens 150 andere plaatsen kan de regen nieuwe overstromingen veroorzaken. De situatie is ernstig. De Britse regering Johnson krijgt intussen steeds meer kritiek om haar aanpak van de weerramp. 

De inwoners op de grens van Wales en Engeland hebben nauwelijks de schade opgemeten van stormen Ciara en Dennis en er trekken al nieuwe regenbuien over. De voorbije uren en ook in de loop van de dag nog, is een zware regenzone over het westen van Groot-Brittannië aan het trekken. De weerdiensten waarschuwen dat er even veel regen kan vallen als op een maand tijd.  De overheid heeft meer dan 100 overstromingswaarschuwingen uitgevaardigd. Zes daarvan waarschuwen voor levensgevaar.  Vooral in dorpen en steden aan de rivieren Wye en Severn is het gevaarlijk, omdat er dijken kunnen doorbreken, waarschuwt het Britse Milieuagentschap, dat de toestand in de gaten houdt. 

Het ene record na het andere

De bedreigde regio's staan nu al blank na de doortocht van de stormen Ciara en Dennis. Tijdens storm Dennis van het voorbije weekend, viel er op sommige plaatsen tot een halve meter regen. Volgens het Milieuagentschap (Environment Agency) heeft Engeland nu al gemiddeld 141 % van zijn regenval van februari gehad.

De rivieren Rye en Severn, die in de heuvels in Wales ontspringen, hebben grote delen van Wales en in Engeland de graafschappen Shropshire, Worcestershire, Herefordshire en Monmouthshire onder water gezet. Honderden mensen zijn uit hun huis geëvacueerd.  Ook nu zijn door de regen van de voorbije uren verschillende wegen afgesloten.  Noodafsluitingen en dijken dreigen door te breken. (zie foto onder, in Upton upon Severn) - lees voort onder de quote en de journaalreportage.

Met de effecten van klimaatverandering moeten we er ons op voorbereiden dat extreem weer zoals dit veel vaker zal voorkomen.
Caroline Douglas, directeur rampenbestrijding (Brits Milieuagentschap)
Videospeler inladen...

Waar blijft premier Johnson?

De kritiek op premier Boris Johnson neemt toe. De premier heeft het rampgebied nog niet bezocht en dat wordt hem kwalijk genomen, zowel door de getroffen bevolking als door de oppositie. Johnson heeft ook het nationale crisiscomité COBRA niet samen geroepen. Labourleider Jeremy Corbyn besliste om zelf naar het zuiden van Wales te gaan: "Door de overstroomde gemeenten niet te bezoeken, laat de onvindbare Boris Johnson zijn ware gelaat zien", zei Corbyn.

Een regeringslid verdedigt zijn premier door te zeggen dat Johnson geen media-aandacht zoekt maar "al zijn tijd steekt in het bijeen zoeken van de nodige fondsen om de noden van de bevolking te lenigen." 

Meest gelezen