Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Portugal wordt vierde EU-land waar euthanasie wettelijk kan, parlement stemt voor

Het Portugese parlement heeft ingestemd met verschillende voorstellen voor euthanasie. 127 parlementsleden stemden voor, 86 tegen en er waren 10 onthoudingen. Het kan nog even duren, maar waarschijnlijk  wordt Portugal samen met de Benelux en Zwitserland één van de weinige landen waar medisch begeleide levensbeëindiging voor terminaal zieke mensen wettelijk geregeld wordt. 

Bij een vorige poging twee jaar geleden stemde het Portugese parlement nog tegen. Maar vandaag was er dus een duidelijke meerderheid. De regerende socialistische partij stemde massaal voor, de conservatieve oppositie grotendeels tegen. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nog maar het vijfde land in Europa

Het is opmerkelijk dat het katholieke Portugal instemt met medisch geassisteerde euthanasie. In Europa is wettelijk geregelde euthanasie namelijk nog een grote uitzondering. Het kan in de Benelux en in Zwitserland. Ook in Spanje, het ook al katholieke buurland van Portugal, wordt overigens werk gemaakt van een euthanasiewet. Buiten Europa bestaat zulke wet alleen in Canada, Colombia en sommige Amerikaanse staten. 

Dit is een stap terug in de beschaving 

conservatief parlementslid

Voor het parlement hadden vanavond honderden tegenstanders van euthanasie postgevat. Die droegen slogans mee als "ja tegen het leven". Verschillende deelnemers hadden ook christelijke symbolen mee, zoals kruisbeelden. Verschillende organisaties en instellingen hebben al laten weten dat ze zich blijven verzetten tegen euthanasie. 

wat doet de president?

Toch is de kans op vertraging groot. President Marcelo Rebelo de Sousa kan namelijk zijn veto uitspreken, en waarschijnlijk zal de streng katholieke president dat ook doen. Dan zal het parlement het voorstel een tweede keer moeten goedkeuren, wat waarschijnlijk ook zal gebeuren. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Voor ongeneeslijk zieke meerderjarigen

Tot nu zijn vijf verschillende voorstellen ingediend, allemaal haalden ze een meerderheid. Die van de socialistische regering kreeg de meeste stemmen. De vijf teksten zullen nu tot één wetsvoorstel worden samengevoegd.

Het wetsvoorstel van de socialistische regeringspartij bepaalt dat alleen meerderjarigen boven 18 recht hebben op euthanasie, in het geval van een ongeneeslijke ziekte of bij extreem lijden. Twee dokters en een psychiater moeten het verzoek van de patiënt om te sterven ondertekenen. Dokters krijgen ook het recht om euthanasie niet toe te passen op morele gronden. Alleen wie in Portugal woont zal een beroep kunnen doen op de nieuwe euthanasiewet. 

Meest gelezen