Oprichter Stichting Karel Van Noppen: "Karels missie blijft actueel"

Kort na de moord op dierenarts en veekeurder Karel Van Noppen richtte Wim Peeters in Wechelderzande de Stichting Karel Van Noppen op. Hij deed dat samen met Karels echtgenote Mieke en zijn broer Flor. Zo wilden ze de strijd van Karel verderzetten. De Stichting slaagde er ook in om één en ander te veranderen in de vleesindustrie.

"Ik heb Karel leren kennen toen we samen in de gemeenteraad van Lille zaten", vertelt Wim Peeters in de regionale middaguitzending van Radio 2 Antwerpen. "We waren de jonge leeuwen en luisterden niet altijd even goed", lacht hij.

Toen Wim op 20 februari 1995 na een avondvergadering thuiskwam en in het late journaal hoorde dat er een veearts vermoord was in Wechelderzande wist hij meteen dat het over Karel ging. "Hij had me een tijdje ervoor nog gezegd dat hij wat minder contact met me ging hebben omdat hij naar eigen zeggen met gevaarlijke dingen bezig was. Hij zei me dat hij "ze" zou pakken. Want als het nu niet lukte, zou het nooit lukken. Hij hééft ze gepakt, maar ze hebben hém vooral ook gepakt, he..."

"Karel was zo koppig, in de zin van gedreven, dat hij er zijn levenstaak van maakte te werken aan en vechten voor gezonde voeding"

Stichting

Karel had ons tijdens zijn leven zo doordrongen van het belang van zijn strijd dat er geen enkele twijfel was om zijn werk verder te zetten. Op die manier kwam er de Stichting Karel Van Noppen, met zijn broer Flor als trekker. "We zijn erin geslaagd om toch één en ander te veranderen in de vleesindustrie", vindt vriend Wim. "Na het proces en het overlijden van Flor zijn we gestopt met die Stichting, in overleg ook met de familie."

"Karel was een pionier in de strijd voor het klimaat en volksgezondheid. Hij was erdoor gebeten en heeft zoveel werk verricht, zelfs ten koste van zijn gezin"

Nieuwe uitdaging?

De 25ste verjaardag van de moord op Karel doet bij Wim Peeters de drang ontstaan om weer tot actie over te gaan omdat hij voelt dat de jeugd nu nog altijd erg begaan is met het klimaat en gezonde voeding."Ik heb ook 3 kinderen en als ik zie hoe zij bezig zijn met hun gezondheid en het milieu, daar kunnen wij van leren!  Zij laten de auto thuis en nemen de fiets en als ze vlees eten, willen ze dat dat gezond is. Ik zie het als een uitdaging voor mezelf om de geëngageerde jeugd op de achtergrond te begeleiden en mee te sturen want de gedrevenheid van Karel mag nooit verloren gaan."

Meest gelezen