Minister Somers wil dat burgemeester Aalst carnavalisten overtuigt om geen Joodse karikaturen te gebruiken

Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) vraagt dat de burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA) de carnavalisten overtuigt om geen Joodse karikaturen meer te gebruiken. Zijn oproep komt er nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken had gevraagd om Aalst carnaval te verbieden. Vorig jaar was er een praalwagen met Joodse karikaturen, en die vindt Israël "antisemitisch". Burgemeester D'Haese vraagt van de carnavalisten dat ze respect hebben voor gevoeligheden, maar wil geen "censuurburgemeester" zijn.

Minister Somers wil geen verbod op de karikaturen, omdat "we leven in een samenleving die het recht op vrije meningsuiting erg belangrijk vindt". "Maar het is niet omdat er iets mag, dat je het moét doen", zegt hij. 

Ik vind dat het lokale bestuur - en in het bijzonder de burgemeester - meer inspanningen moet doen om in dialoog te gaan met de carnavalisten en hen trachten te overtuigen dat je dit moreel, ethisch en menselijk  niet doet

Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD)

Hij doelt daarmee op de praalwagen in de carnavalsstoet vorig jaar van de carnavalsgroep Vismooijlen, waarop Joodse poppen met haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist stonden. Vandaag riep de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz op om daarom Aalst carnaval te verbieden.

Een verbod in welke zin dan ook wil Somers niet. "Ik vind wel dat het lokale bestuur - en in het bijzonder de burgemeester - meer inspanningen moet doen om in dialoog te gaan met de carnavalisten en hen trachten te overtuigen dat je dit moreel, ethisch en menselijk niet doet", zegt Somers. Van D'Haese vraagt hij "een grotere gevoeligheid." 

Nicolas Maeterlinck

D'Haese vraagt dat carnavalisten respect hebben voor gevoeligheden

"Ik heb alle begrip voor die vraag", reageert D'Haese. Hij roept de carnavalisten op om "respect te hebben voor de gevoeligheden" en "gevoelige onderwerpen uit de weg te gaan".

"Ik heb begrip voor historische gevoeligheden", zegt D'Haese, waarbij hij verwijst naar de herdenking van Auschwitz met een minuut stilte in de gemeenteraad. "Maar er zijn ook 150 andere onderwerpen. Laten we daar eens naar kijken." 

"Geen censuurburgemeester"

De burgemeester vindt dat inwoners van Aalst het recht hebben om Joodse karikaturen te gebruiken tijdens de optocht. "Een beetje censuur bestaat niet", zegt D'Haese, die waarschuwt voor een hellend vlak. "En ik ben geen censuurmeester of censuur-burgemeester. En ik zal dat nooit worden."

Jonas Roosens

"Disproportioneel"

Volgens D'Haese (N-VA) lijkt de Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz "de essentie van een vrije samenleving niet te begrijpen". "Het komt geen buitenlandse minister toe om te bepalen wat in Aalst wel en niet mag", zegt D'Haese. "Dat zal ik zelf wel bepalen." D'Haese vindt de oproep om carnaval te verbieden dan ook "te gek voor woorden" en "disproportioneel".

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) willen niet reageren op de oproep van de Israëlische minister. Vorige maand zei Jambon tijdens een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp in Auschwitz wel dat de carnavalisten in Aalst beter geen Joodse karikaturen hadden gebruikt, gelet op wat de Joodse bevolking heeft meegemaakt. De minister-president blijft achter die uitspraken staan, zegt zijn woordvoerder donderdag.

Bekijk hier de reactie van burgemeester D'Haese in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ook voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken reageert. "Wij verdedigen carnaval en onze tradities", zegt hij. "Er moet echt met alles gelachen kunnen worden. Humor is niet mogelijk als je nooit iemand mag beledigen."

Zondag rond 13u vindt opnieuw de carnavalsstoet plaats in Aalst. Het is nu al zeker dat alle ogen, ook internationaal, gericht zullen zijn op de carnavalsstad. 

Meest gelezen