Raf Peeters

Raf uit Maaseik ruimt mee de ravage op in Australië: "Ik verzamel eucalyptustakken voor de uitgehongerde dieren"

Raf Peeters uit Maaseik heeft 20.000 dollar ingezameld voor dierenopvangcentra op het Australische eiland Kangaroo Island. Hij is op dit moment zelf ook daar om te helpen met het opruimen van de ravage. 

De Australische bosbranden zijn eindelijk geblust. De aussies kunnen nu beginnen met de ravage op te ruimen en alles herop te bouwen. Raf Peeters is sinds vandaag ook ter plaatse en stelt vast dat de bosbranden veel schade hebben aangericht. “Hoe verder we het binnenland intrekken, hoe meer sporen van de brand we zien. Enkel dood, zwartgeblakerd hout en bijna geen groen meer", vertelt Raf. "Je ruikt zelfs de rook nog. Ik houd mijn hart vast voor wanneer we naar het westen van het eiland rijden."

Uitgehongerde dieren

Peeters is al een lange tijd heel begaan met het land. Zelf woont hij in Californië, in de VS, maar hij heeft veel vrienden in Australië. Daarom zamelde hij geld in voor twee dierenopvangcentra. Die krijgen nu van hem maar liefst elk 10.000 dollar. Zijn actie loopt nog steeds, dus er zal zelfs nog meer geld in het laatje komen. “In Maaseik staan nog een heleboel inzamelbussen die we nog moeten leegmaken.”

Tijdens de bosbranden moesten opvangcentra vooral dieren met brandwonden verzorgen. “Dat is werk weggelegd voor specialisten zoals dierenartsen, daar kan ik dus niet bij helpen”, zegt Peeters. “Nu de branden zijn geblust, zijn er veel dieren op zoek naar eten. Koala’s komen bijvoorbeeld met een 50-tal samen aan een plek waar 3 tot 4 eucalyptusbomen staan. Dat is veel te weinig, dus de dieren hongeren uit. Daarom ga ik de komende dagen mee eucalyptustakken verzamelen en naar de opvangcentra brengen." 

 

Alle hulp is welkom

De Australiërs kunnen alle hulp gebruiken om alles weer op te bouwen. Daarom mogen backpackers en jonge toeristen binnenkort langer in Australië blijven als ze meehelpen met de ravage op te ruimen. Met een tijdelijk visum kunnen ze dan worden ingezet om huizen, boerderijen en andere verwoeste gebieden weer op te bouwen. De standaardduur voor zo'n visum wordt verlengd van zes maanden naar een jaar.

Tijdens zijn tocht door Kangaroo Island trok Raf Peeters heel wat foto's van verschroeide en verbrande gebieden op het eiland. Bekijk de foto's hieronder:

Raf Peeters
Raf Peeters
Raf Peeters

Meest gelezen