Kate Middleton schoof aan voor een podcast.

Royals op zondag: Kate Middleton over "angstaanjagende" wandeling aan ziekenhuis na bevalling prins George

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Kate Middleton praat voor het eerst over haar bevallingen, koningin Paola laat haar ouderlijke huis Casa Ruffo duidelijk niet los, het nieuwe coronavirus kruist ook het pad van keizer Naruhito en vanaf 31 maart wordt het anders voor prins Harry en Meghan Markle.

Kate Middleton koos voor "hypnobirthing"

In de podcast "Happy mum, happy baby" heeft de hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton, gepraat over het moederschap. De meest opvallende uitspraken waren die over haar zwangerschappen. Kate zocht hulp in zogenoemde "hypnobirthing", met een ontspannen lichaam maar geconcentreerde geest bevallen, waarbij via onder meer zelfhypnose de controle wordt gehouden over pijn en angst. Voor hypnobirthing bestaan al langer cursussen om ademhalings- en massagetechnieken aan te leren.

Kate had bij haar drie zwangerschappen last van hyperemesis gravidarum of extreme zwangerschapsmisselijkheid met gevaar voor uitdroging. "Door die misselijkheid werd ik me bewust van de kracht van de geest over het lichaam, omdat ik echt alles moest proberen om me erdoorheen te helpen", legt de hertogin uit. "Er zijn verschillende niveaus. Ik ga niet zeggen dat William (de prins en haar man, red.) daar wat zoete woordjes voor me stond te zingen. Zeker niet. Ik heb hem er niet eens naar gevraagd. Het was gewoon iets dat ik voor mezelf wilde doen. (...) Omdat ik me zo slecht had gevoeld tijdens de zwangerschap, vond ik de bevalling eigenlijk leuk omdat ik wist dat er een einde aan kwam.” 

Prins William met de kinderen vorig jaar, een kiekje genomen door amateurfotografe Kate.

Buitenstappen met een pasgeboren baby voor de verzamelde pers? Ik ga niet liegen: het was enigszins angstaanjagend

Kate beviel in 2013 van prins George, zusje prinses Charlotte volgde in 2015 en prins Louis sloot (voorlopig?) het rijtje af in 2018. De kinderen werden geboren in de Lindo Wing van het Saint Mary's Hospital in Londen. Kort na de bevalling van elk kind gingen Kate en William huiswaarts met hun baby. Voor ze hun auto instapten, lieten ze hun zoon of dochter zien aan de massaal aanwezige pers op de stoep van het ziekenhuis.  

Kate herinnert zich nog hoe ze de eerste keer met George de zogenoemde Lindo Wing-wandeling maakte. Kate en William wilden dat ook per se doen. "We waren ontzettend dankbaar voor de publieke steun en we wilden onze vreugde en appreciatie delen." Toch waren er tegenstrijdige emoties. "Het was gekoppeld aan een pasgeboren baby, onervaren ouders en onzekerheid. Ik ga niet liegen: het was enigszins angstaanjagend", aldus Kate.

Bekijk hier hoe drie generaties Britse royals bevielen, van paleis tot ziekenhuis (de Queen, prinses Diana en Kate Middleton):

Videospeler inladen...

Over die fameuze Lindo Wing-wandelingen van Kate vloeiden liters inkt in de pers en op het internet. Is het nodig dat een kersverse moeder luttele uren na een bevalling piekfijn uitgedost en opgesmukt poseert? Dat was de teneur.

Vrouwen sprongen dan weer in de bres voor Kate toen ze uitgelachen werd voor haar "mummy tummy". Vooral na de geboorte van George was een post-zwangerschapsbuikje zichtbaar. Kate had dat - bewust of onbewust -voor het legertje aan camera's aan het ziekenhuis niet weggestopt met een meer verhullende jurk. Van "Het leven of lichaam zoals het is" tot "Gaaf, ze is een rolmodel" kopten lifestyle-sites meteen.

(lees voort onder de foto's)

De Lindo Wing-wandeling: een en al glimlach maar vanbinnen was de onervaren moeder Kate erg onzeker.
Zowat de hele wereld keek toe op 23 juli 2013.
2013 Getty Images

Paola vecht voor geliefde magnolia

Een witte magnolia gelegen aan de Casa Ruffo in de Via Jacopo Peri (Rome) wordt niet omgekapt maar gesnoeid. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Niets bijzonders, ware het niet dat de vraag om de boom te laten staan eigenlijk van koningin Paola komt.

Paola en Albert waren maandag nog in Laken aanwezig op de misviering voor overleden familieleden.

Zij vertelde aan Fulco Pratesi - haar neef, auteur én erevoorzitter bij het WWF (Wereld Natuur Fonds) - over haar geliefde boom. Die boom zou een gevaar vormen voor passerende voetgangers en een aanpalend muurtje, de wortels zouden het voetpad beschadigen.

Sinds juni vorig jaar probeert Pratesi de boom te redden met een oproep in de Italiaanse geschreven pers. Een oproep die hij vorige maand nog herhaalde. Met succes, zo blijkt. Hij benadrukte het belang van groen en zuurstof in het drukke Rome en het belang van "intelligente tolerantie in al onze relaties met levende wezens". 

De Casa Ruffo (foto's onder, rechten VRT) is het ouderlijk huis van Paola, genoemd naar het adellijke geslacht waaruit ze stamt, Ruffo di Calabria. De koningin is de enige van zeven kinderen die nog leeft en ze heeft in de statige woning een verdieping laten opknappen. Volgens de krant Le Soir verblijft ze er met koning Albert doorgaans graag van september tot mei. 

VRT
VRT

Corona dwarsboomt plannen jarige Naruhito

De Japanse keizer Naruhito wordt vandaag 60 jaar, maar het grote publiek zal hem 's ochtends niet kunnen komen feliciteren op het paleis in de hoofdstad Tokio.

Naruhito, die vorig jaar de troon besteeg, zou op zijn verjaardag vanop het balkon en van achter glas toeschouwers verwelkomen en gelukwensen in ontvangst nemen. Keizerin Masako, zijn broer kroonprins Akishino en andere leden van de familie zouden hem daarbij vergezellen.

Maar dat feestje gaat niet door uit voorzorg voor het nieuwe coronavirus, laat de hofhouding weten. De Japanse regering had eerder al opgeroepen om bijeenkomsten te mijden die "niet dringend of niet noodzakelijk" zijn. 

Vandaag zal het balkon leeg blijven en het plein ervoor ook.
2019 Getty Images

De Queen laat de deur op een kier

Een datum is geprikt. De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zullen vanaf 31 maart niet langer meer officieel werkende royals zijn en zullen hun koninklijke titels niet meer gebruiken. Vanaf 1 april zal ook hun kantoor op Buckingham Palace in hartje Londen gesloten zijn. Harry behoudt wel zijn militaire rangen, zoals die van majoor en luitenant-commandant. Zijn militaire eretitels worden echter opgeschort.

Harry en Meghan wensten een stap opzij te zetten als "senior royals" (vooraanstaande royals) en wilden deeltijds voor de Britse kroon werken. In overleg met koningin Elizabeth, kroonprins Charles en tweede in lijn prins William bleek dat een té complexe puzzel.

De 93-jarige Queen laat nu de deur op een kier staan voor kleinzoon Harry: de nieuwe regeling die getroffen is, wordt na een jaar geëvalueerd. Dat kan Harry en Meghan de mogelijkheid bieden om volgend jaar opnieuw de Queen te vertegenwoordigen met officiële opdrachten. 

Het koppel reist eind deze maand terug naar het Verenigd Koninkrijk voor een zestal activiteiten, ze wonen onder meer de jaarlijkse viering van Commonwealth Day bij op 9 maart. Samen zijn Harry en Meghan ook van de partij op de Invictus Games in mei in Den Haag (Nederland).  

Harry en Meghan op de Invictus Games drie jaar geleden.
2017 Getty Images

Meest gelezen