Rush op vastgoed eind vorig jaar is meevaller voor begroting Vlaamse regering

De Vlaamse regering heeft 2019 afgesloten met een klein begrotingsoverschot van 275 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd. Die meevaller is vooral te danken aan de rush op vastgoed eind vorig jaar. Veel mensen wilden toen nog een huis kopen om te profiteren van de woonbonus, een fiscaal voordeel dat nu is afgeschaft. Daardoor kreeg de regering 265 miljoen extra aan registratierechten en 40 miljoen extra aan hypotheekrechten binnen. 

Minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) spreekt liever niet over een begrotingsoverschot, maar ziet vooral een evenwicht. "Wat we nu doen is de vergelijking maken tussen de afrekening van 2019, tegenover de begroting die we opgesteld hadden. De afrekening is wat we effectief hebben binnengekregen en uitgegeven. De begroting is een voorspelling. Die twee moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Dan heb je een goed beleid gevoerd", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Die 275 miljoen die we nu over hebben, verschilt maar 122 miljoen euro van het vooropgestelde bedrag. Op een totaal bedrag van 45 miljard euro gaat dat om niet meer dan 0,3 procent, wat heel miniem is. Je kunt dan niet echt spreken over een overschot, maar dit is eerder een evenwicht."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" met Matthias Diependaele (N-VA) of lees daaronder voort:

Geen grote terugval verwacht

Hoewel er vorig jaar dus beduidend meer geld van registratierechten en hypotheekrechten binnenkwam, verwacht Diependaele dit jaar geen grote terugval. "Er is eind vorig jaar weldegelijk een rush geweest op de vastgoedmarkt, dat zien we heel goed", zegt hij.

"Maar tot nog toe wordt dit niet vertaald in een mindere verkoop dit jaar. Uit cijfers die we hebben van de notarissen blijkt dat mensen nog altijd huizen kopen. We vermoeden dat investeerders eind vorig jaar gewacht hebben om een aankoop te doen, omdat zij geen recht hadden op die woonbonus. Begin dit jaar hebben ze wel hun aankopen gedaan, waarvoor zij de normale 10 procent registratierechten hebben betaald."

Het overschot gaat volledig naar schuldenafbouw.

Matthias Diependaele, minister van Begroting (N-VA)

Schenkingen en erfenissen

Wat nog opvalt bij de afrekening van 2019 is dat de inkomsten uit schenkingen en erfenissen lager waren dan oorspronkelijk begroot. "Dat is bijzonder moeilijk om in te schatten", zegt Diependaele. "Binnen een paar weken beginnen we met de begrotingsopmaak voor 2021. Wij moeten dan voorspellen hoeveel mensen er gaan overlijden in 2021, hoeveel mensen er een schenking gaan doen en hoe groot het vermogen gaat zijn dat men schenkt of nalaat. Dit maakt het zeer moeilijk om je begroting correct in te schatten voor de komende jaren." 

De 275 miljoen die over is van 2019 kan niet doorschuiven naar 2020. Het is dus niet mogelijk om met dat geld de aangekondigde besparingen te milderen. "Het overschot gaat volledig naar schuldenafbouw", zegt Diependaele. "Dat is hoe de meeste landen werken."

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Rob Heirbaut staat voor het Europagebouw in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen