Ook op het Rode Plein in Moskou lopen al mensen met mondmaskers.
AFP or licensors

Rusland sluit grens met China uit vrees voor coronavirus: "Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel"

Het sluiten van de grens tussen Rusland en China kan volgens correspondent Geert Groot Koerkamp heel wat Chinezen treffen: “studenten worden het zwaarst getroffen, vermoed ik." Hij gaf deze morgen uitleg in “De Ochtend”. Rusland kondigde dinsdag al aan dat het de grens met China tijdelijk zou sluiten, en die maatregel trad vannacht in werking. Rusland vreest voor de verspreiding van het coronavirus.

Vannacht is de ban in werking getreden en kunnen Chinezen die naar Rusland willen daar dus niet meer binnenkomen. Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor bepaalde visums, zoals die van diplomaten. Volgens Geert Groot Koerkamp kan dat voor veel Chinezen gevolgen hebben, al hangt het ervan af hoe lang de ban duurt: "Op jaarbasis zou het gaan om heel wat mensen, maar we weten natuurlijk niet hoe lang deze maatregel zal gelden.

Als je kijkt naar het aantal toeristen, vooral in de zomermaanden, zijn dat er veel. Jaarlijks bezoeken toch enkele miljoenen Chinese burgers Rusland. Er zijn ook veel studenten die in Rusland studeren. En die laatste groep  zal het zwaarst worden getroffen, vermoed ik. De studenten zijn toch wel verrast door de plotse maatregel. Dit kwam een beetje als een donderslag bij heldere hemel.

Zeker omdat China onlangs liet weten dat het aantal besmettingen afloopt. De situatie lijkt zich te stabiliseren, en net nu komt Rusland met zo’n draconische maatregel. "

Het kan best zijn dat de maatregel binnen enkele weken weer wordt geschrapt, maar het kan ook lang duren

Geert Groot Koerkamp

Baat het niet dan schaadt het niet

Er is zeker bezorgheid in het land volgens Geert Groot Koerkamp: "Je ziet dat er meer mensen zijn op straat met mondkapjes, zeker op de vliegvelden zie je dat veel. Die bezorgdheid is er wel degelijk. En ik denk dat veel Russen waarschijnlijk denken 'baat het niet dan schaadt het niet'. Maar voor veel Chinezen is het natuurlijk heel erg ongemakkelijk."

Er waren tot nu toe trouwens maar twee mensen besmet met het virus in Rusland: "In beide gevallen ging het om Chinezen die naar Rusland gekomen waren, zij werden allebei naar het ziekenhuis gebracht, en mochten dat ondertussen alweer verlaten."

(Lees verder onder de foto)

Een Russische activist voor het ministerie van Buitenlandse Zaken dringt aan op een goede screening van iedereen die vanuit Oost-Azië het land binnenkomt.
AFP or licensors

Onbepaalde duur

Hoe lang de maatregel in voege blijft, is nog niet geweten: "Het hangt af van hoe de situatie zich in China verder ontwikkelt. Het kan dus best zijn dat die maatregel binnen enkele weken weer wordt geschrapt, maar het kan ook zijn dat ze het vrij lang in stand houden."

Beluister hieronder het fragment uit "De Ochtend":

Meest gelezen