Slimme snelwegverlichting waarschuwt voor spookrijders

Op de E42 tussen Namen en Luik wordt vrijdag een nieuw soort snelwegverlichting getest. Die is energiezuiniger, ze kan aan de weersomstandigheden worden aangepast, én ze kan waarschuwen voor spookrijders.

De komende drie en een half jaar krijgen de belangrijkste Waalse wegen (zoals verschillende snelwegen) 110.000 nieuwe straatlantaarns. De oude gele lampen worden vervangen door witte LED-lampen, die veel minder energie verbruiken. Op termijn moet dat een energiebesparing van 76% opleveren, goed voor 166.000 ton CO2. En het geeft ook minder lichtvervuiling, wat goed is voor de natuur.

Maar de Waalse regering heeft haar plan niet zomaar "Lumières 4.0" genoemd. De nieuwe straatlantaarns zullen vanop afstand kunnen worden bijgestuurd, zodat ze meer of minder licht geven, afhankelijk van de verkeersdrukte of van de weersomstandigheden. En ze zullen kunnen waarschuwen voor gevaarlijke situaties: als er een spookrijder gesignaleerd is, zal de verlichting in de omgeving gaan knipperen, zodat de automobilisten extra kunnen opletten. Die mogelijkheden worden komende vrijdag een eerste keer uitgetest.

En in Vlaanderen?

In Vlaanderen is dat technisch gezien ook mogelijk, zegt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer: "Wij werken al met dynamische snelwegverlichting. Aan op- en afritten of op gevaarlijke punten brandt de verlichting 's nachts sowieso. Maar we kunnen ook dynamisch sturen: bij ongevallen bijvoorbeeld kan de politie ons vragen om de verlichting extra te laten branden." Maar waarschuwen voor spookrijders zit er voorlopig niet in: "Onze snelwegen zijn al goed verlicht omdat we heel veel op- en afritten hebben. Je rijdt dus nooit door een lang donker stuk. Daarom zien we de meerwaarde niet van het waarschuwen voor spookrijders. Maar we volgen de tests in Wallonië natuurlijk met heel veel interesse, en als de resultaten daar heel positief blijken, zullen we bekijken of we het ook in Vlaanderen gaan doen."

Meest gelezen