TECHville in Genk wil jaarlijks 3.000 jongeren laten proeven van technologie

Jongeren die interesse hebben in technologie kunnen voortaan experimenteren op de T2-campus in Genk. Vandaag is daar TECHville geopend. Jaarlijks kunnen hier 3.000 jongeren ontdekken hoe leuk techniek en technologie wel zijn.  

TECHville is een belevingsruimte waar jongeren tussen 10 en 19 jaar kunnen experimenteren met allerhande technologietoepassingen. De ruimte is onderverdeeld in werkeilanden. Vier daarvan zijn genoemd naar  bekende wetenschappers: twee mannen (Nicola Tesla en Alan Turing) en twee vrouwen (Giuliana Tesoro en Maria Telkes). Het laatste eiland kreeg de naam Thor en dat is een verwijzing naar het Thor Park waar de belevingsruimte is ondergebracht.

Van afvalsorteerder tot zonnepaneel

Maximum 30 jongeren gaan in groepjes op zoek naar oplossingen voor tien uitdagingen die te maken hebben met energie: elektro, IT en materialen. Zo moeten ze een slimme dansvloer ontwerpen, een afvalsorteerder coderen, bruggen bouwen en zonnepanelen maken. 

TECHville is een gezamelijk initiatief van de stad Genk, VDAB en SYNTRA Limburg. Ze willen jongeren warm maken voor techniek en technologie want nog te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding. Jaarlijks kunnen 3.000 jongeren uit de Limburgse scholen hier een leerrijke dag beleven.  Fien Wouters is een van de weinige meisjes die vanmorgen TECHville mocht uitproberen. Fien volgt een STEM-richting aan het Sint-jozefinstituut in Bokrijk en droomt er van later ingenieur te worden. Zij vindt het vooral spijtig dat zo weinig meisjes voor technische richtingen kiezen. "Het is een hele fijne richting", zegt ze "en meisjes kunnen dat perfect aan". 

Meest gelezen