Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Twee passagiers die op Japans cruiseschip besmet raakten met coronavirus zijn overleden

Twee oudere passagiers die op het Japanse cruiseschip Diamond Princess besmet raakten met het coronavirus zijn overleden. Dat heeft het Japanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het zijn de eerste dodelijke slachtoffers die besmet raakten op het schip. De twee oudere passagiers, beiden tachtigers, waren al van het schip gehaald en opgenomen in het ziekenhuis. Ze hadden ook andere chronische aandoeningen. In Zuid-Korea is een eerste patiënt overleden aan het virus.

Begin februari was er een uitbraak van het nieuwe coronavirus op het Britse cruiseschip  "Diamond Princess". Het schip voor de kust van de Japanse havenstad Yokohama had 3.700 mensen aan boord en die werden allemaal in quarantaine geplaatst. Ze mochten het schip niet verlaten. Uiteindelijk raakten 621 mensen besmet. Japan heeft het hoogste aantal besmettingen buiten China, maar de meesten daarvan hebben te maken met het cruiseschip.

Gisteren mochten de eerste passagiers die niet besmet bleken het cruiseschip verlaten. Eerst zei de Japanse minister van Volksgezondheid dat ze lang genoeg in quarantaine waren geweest en zich vrij mochten verplaatsen. Later riep hij de passagiers op om toch zoveel mogelijk binnen te blijven de komende twee weken en niet noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen.

Woensdag hebben zo'n 500 mensen het schip verlaten. De komende drie dagen zullen ook de anderen mogen vertrekken. Het personeel moet wel nog aan boord blijven. Zij konden zich immers niet opsluiten in hun kajuit, omdat ze aan het werk waren.

Buitenlandse opvarenden, zoals Amerikanen, Canadezen, Zuid-Koreanen, Australiërs, Hongkongers en Italianen werden al geëvacueerd en in quarantaine geplaatst in hun thuisland.

Eerste dode in Korea, ook zieken in Iran

Intussen is ook de eerste patiënt met het coronavirus overleden in Zuid-Korea. In dat land zijn nu al zeker 104 mensen besmet met het virus en dat is na China en Japan het land met de meeste besmettingen. In Daegu, de vierde stad van het land, wordt de inwoners gevraagd om voorlopig binnen te blijven. In Daegu wonen 2,5 miljoen mensen. De meeste besmettingen in Zuid-Korea doen zich voor in en rond Daegu en vooral binnen een christelijke gemeenschap.

In Iran zijn er vandaag ook zeker drie gevallen van besmetting gemeld. Gisteren raakte bekend dat in Iran twee bejaarde mensen zijn overleden aan de ziekte. Het is niet duidelijk hoe die mensen besmet zijn geraakt.

Laagste stijging nieuwe gevallen coronavirus sinds januari

Ondertussen stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus niet zo snel meer. In China hebben gisteren 394 mensen het virus opgelopen. In de provincie Hubei, waar het virus voor het eerst uitbrak, zijn 349 nieuwe gevallen vastgesteld. Het aantal nieuwe besmettingen zit op het laagste niveau sinds 25 januari. Dinsdag werden nog 1.749 nieuwe gevallen geteld. Het totale aantal besmettingen staat nu op 74.576. Gisteren zijn 114 mensen omgekomen door het longvirus, 108 van hen in Hubei. Daarmee komt het dodental in China op 2.118. 

Meest gelezen