Archieffoto van Turkse tanks in de Syrische provincie Idlib.
AP

Twee Turkse soldaten gesneuveld in Syrië: Ankara "neemt wraak op het leger van Assad"

Bij bombardementen in de Syrische provincie Idlib zouden opnieuw twee Turkse militairen gesneuveld zijn. In totaal zouden de voorbije weken al 15 Turken gedood zijn in Syrië. Turkije is woedend en zegt dat het terugslaat tegen het Syrische regeringsleger. Bemiddeling door Rusland lijkt voorlopig niet te lukken.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn de twee soldaten gesneuveld bij hevige bombardementen in Nayrab in de Syrische provincie Idlib. Er zouden ook vijf Turkse militairen gewond zijn geraakt.

Turkije geeft de schuld aan de luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad en zegt dat Turkse militairen terugschieten. Daarbij zouden 50 Syrische regeringssoldaten gedood zijn en vijf tanks vernietigd zijn. Bevestiging daarvan is er nog niet.

In totaal zijn de voorbije weken nu al 15 Turkse militairen gedood in Syrië. Ze hebben daar waarnemingsposten en zitten geklemd tussen de rebellen en de oprukkende troepen van Assad. De Turkse president Tayyip Erdogan is woedend en had eerder al gezegd dat zijn troepen zouden terugslaan tegen Assad. Door de nieuwe gesneuvelden wordt die binnenlandse druk op Erdogan enkel nog groter en lijkt een open oorlog tussen de Turken en de troepen van Assad dichtbij. (Lees verder onder de foto).

Syrische troepen rukken de voorbije weken alsmaar verder op in het rebellenbolwerk Idlib.

Kan Rusland de Turken nog sussen?

Rusland probeert al wekenlang te bemiddelen tussen Ankara en Damascus, maar vooralsnog zonder resultaat. Moskou staat pal achter Assad en Russische vliegtuigen ondersteunen diens opmars in Idlib, de laatste provincie die nog in handen is van de rebellen.

Anderzijds wil Rusland ook de recent verbeterde relaties met Erdogan niet opgeven om via Turkije een barst in het NAVO-bondgenootschap te veroorzaken. Mocht Turkije uit de NAVO stappen, zou dat een aanzienlijke verzwakking van de westerse alliantie betekenen. 

De Russische bemiddeling schiet echter niet op. Moskou verwijt nu -samen met Assad- dat Turkse artillerie een tegenaanval van de Syrische rebellen nabij de stad Nayrab ondersteund zou hebben. Daarop zouden vliegtuigen de Turken onder vuur genomen hebben, maar het is niet  duidelijk of dat Russische of Syrische vliegtuigen waren.

Turkije steunt een aantal Syrische rebellengroepen en zet die soms ook in tegen Syrisch-Koerdische milities. Tegelijk vreest Turkije ook voor een nieuwe grote vluchtelingenstroom mocht Assad Idlib heroveren. Die provincie in het noordwesten is het laatste grote bolwerk van de rebellen in Syrië. 

Meest gelezen