Radio 2

UHasselt gaat invloed van klimaatverandering op graan onderzoeken

De Universiteit Hasselt gaat onderzoeken wat de invloed van de klimaatverandering is op gerst, op graan dus. Het onderzoek zal in de klimaatkamers in Maasmechelen gebeuren. De voorbije jaren werd daar al onderzoek op heide gedaan.  

De UHasselt gooit het onderzoek in de klimaatkamers gedeeltelijk over een andere boeg. Want door de droogte en hitte van de afgelopen zomers is bijna de helft van de heide in de testkoepels afgestorven. De komende weken wordt daarom de heide in 6 van de 12 koepels vervangen door gerst. In de andere koepels wordt de heide wel verder onderzocht.

We gaan in de toekomst ook de grond, die nu niet geschikt is voor landbouw, nodig hebben 

Gerst is een interessante graansoort om te onderzoeken want gerst groeit ook op arme grond. En Europa wil, met het oog op de verdere klimaatopwarming, onderzoeken hoe armere gronden, waarop nu geen landbouw mogelijk of erg moeilijk is, toch benut kunnen worden. "We moeten deze armere gronden bruikbaar kunnen maken", zegt projectleider François Rineau. "Want in Europa gaan we ook die gronden nodig hebben, voor onze voedselvoorziening en voor biomassa. Dat maakt dit onderzoek ook maatschappelijk heel relevant."

Radio 2

De UHasselt krijgt 165.000 euro subsidies van Europa voor het onderzoek. Maar ook universiteiten en onderzoekscentra uit onder andere Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa werken eraan mee. 

Hoe werken de klimaatkamers?

De klimaatkamers zijn ecosysteemkamers waarin grote containers met grond staan. Door het regelen van de temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, CO2, ...  kunnen de huidige weersomstandigheden nagebootst worden. Maar er kunnen ook toekomstige klimaatscenario's in gesimuleerd worden. Zo proberen de onderzoekers in te schatten wat de invloed van de klimaatverandering is op gewassen en op de natuur. 

Meest gelezen