Radio 2

Storm Dennis blaast valentijnscadeau van Oudenaards restaurant tot in Wit-Rusland 

Een ballonactie van een restaurant uit Oudenaarde levert door storm Dennis winnaars op die bijna 2.000 kilometer verderop wonen. "We lieten ballonnen met cadeaubonnen op tijdens de storm. Enkele dagen later kregen we bericht uit Wit-Rusland", vertelt zaakvoerster Charlotte Van Zele. 

Tijdens de valentijnsperiode hing Charlotte Van Zele hartvormige rode ballonnen op als decoratie in haar restaurant Økkerennoot in Oudenaarde. "We wilden ze achteraf niet zomaar wegdoen. We besloten er cadeaubonnen aan te hangen en ze op te laten. De eerlijke vinders zouden dan gratis bij ons kunnen komen eten", zegt Van Zele.  

Ballonnen vliegen 2.000 kilometer ver

"Er stond nogal veel wind toen we de ballonnen begin deze week loslieten. We zagen er geen graten in. Een paar dagen later kregen we al een bericht uit Wit-Rusland, via Facebook. Iemand schreef er dat hij de ballonnen én bonnen gevonden had", vertelt Van Zele.  Eerst dacht de zaakvoerster dat het om een flauwe grap ging. "Toen we het beter onderzochten bleek het echt te kloppen", zegt ze lachend. 

"We willen ze belonen"

De Wit-Russische vinders verstonden de boodschap op de cadeaubon in het Nederlands uiteraard niet, maar waren wel zo verstandig om naar de Facebookpagina te surfen. "Zo hebben ze ons gevonden en gecontacteerd. We gaan nu bekijken hoe we ze toch in de bloemetjes kunnen zetten vanop afstand", besluit Van Zele.   

200 euro voor milieuorganisatie

De zaakvoerster kijkt intussen wel met andere ogen naar de actie. Omdat ballonnen oplaten schade kan toebrengen aan het leefmilieu, schenkt ze 200 euro aan Milieufront Omer Wattez, een organisatie die ijvert voor een verbod op dergelijke ballonnenacties. Heliumballonnen kunnen duizenden kilometers verder in de natuur of de oceanen terechtkomen, aldus de organisatie.

Meest gelezen