Veronique uit Aalst wil meer vrouwelijke prinsen carnaval: “Wij moeten niet onderdoen voor een man”

“Er zijn te weinig vrouwen die zich kandidaat stellen om prins carnaval te worden”, vindt Veronique Dierick uit Aalst. Ieder jaar voor Aalst Carnaval wordt er zo’n prins verkozen, maar dat is tot nu toe nog maar 1 keer een vrouw geweest. “Ik vind dat erg jammer”, klinkt het.

De spilfiguur van Aalst Carnaval is natuurlijk prins carnaval. De prins staat tijdens de driedaagse, en in de weken voor en na carnaval, in het middelpunt van de belangstelling. Er is wel 1 probleem volgens enkelingen: de prins is bijna altijd een man. En dat terwijl er ook vrouwen mogen meedoen. In alle jaren van de prinsenverkiezingen is er nog maar 1 keer een vrouw verkozen. In 2012. “Maar ze was de enige kandidaat”, klinkt het bij carnavaliste Veronique Dierick. “Hoewel ze erg goed was, weet ik niet of ze gewonnen was als er nog twee mannelijke kandidaten mee hadden gedaan.”

Wat mij betreft mogen er meer vrouwen zich kandidaat stellen

Ne prinsj zonder floit

“Enkele jaren voor Stephanie Daelman prins carnaval werd, werd ik verkozen tot Arendprinses”, vertelt Véronique Dierick. “Dat is het kleine broertje van Aalst Carnaval. Ik heb toen een karikatuur laten maken met de slogan: “Springt er imsj oit… Me ne Prinsj zonder Floit!” Zo wilde ik duidelijk maken dat vrouwen er ook toe doen!”

Meer vrouwen

“Wat mij betreft mogen er meer vrouwen zich kandidaat stellen”, gaat Dierick verder. “Er zijn weinig vrouwen die zich aan de wedstrijd wagen. Het is dan ook niet zo simpel voor een vrouw. Een vrouw heeft minder tijd omdat ze heel veel dingen te doen heeft. Bij een man ligt dat anders, die kan gewoon vertrekken. Een vrouw zou dat in principe ook moeten kunnen. Vrouwen moeten niet onderdoen voor de mannen. Een vrouw is evenwaardig om prins carnaval te worden.”

Kostuums maken

“Vrouwen doen zelfs meer dan mannen”, zegt Dierick nog. “Ze hangen net als hen het varken uit tijdens het feest, maar daarnaast zijn ze ook onmisbaar omdat ze de kostuums maken. Er zijn ook een paar mannen die stikken, maar over het algemeen houden ze het vooral bij werken aan de wagen. Ook daar zie je tegenwoordig trouwens steeds meer vrouwen meehelpen. Wij kunnen ons mannetje wel staan.”

In 2022 stel ik me kandidaaat voor prins carnaval!

Veronique Dierick wil over enkele jaren haar pleidooi extra kracht bijzetten door zelf haar kans te wagen als prins carnaval: “2022 wordt mijn jaar. Dan is het tien jaar geleden dat de eerste vrouwelijke prins verkozen werd, in dat jaar word ik 50 en het zou de 70ste prins carnaval zijn. Dat zou toch mooi zijn?”

Meest gelezen