Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Roger Stone, voormalig adviseur van president Trump, krijgt 40 maanden gevangenisstraf

De voormalige adviseur van Donald Trump is veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenis. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist. Roger Stone werd in november schuldig bevonden aan zeven verschillende aanklachten, waaronder liegen tegen het Amerikaanse Congres. De zaak deed veel stof opwaaien, ondermeer door tussenkomsten van de Amerikaanse minister van justitie en opmerkingen van president Trump. 

Een federale districtsrechtbank in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft donderdag de 67-jarige Roger Stone, een vertrouweling en vriend van de Amerikaanse president Donald Trump, tot drie jaar en vier maanden federale cel veroordeeld. Hij krijgt ook een boete van 20.000 dollar en 250 uur gemeenschapsdienst.

Stone loog onder ede tegen het Amerikaanse Congres over zijn contact met de site WikiLeaks tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Die site had gelekte e-mails van Hillary Clinton in handen. De aantijgingen kwamen voort uit het Mueller-onderzoek, dat onderzocht of Rusland zich gemoeid had in de verkiezingen. Stone was op dat moment één van de adviseurs van Trump.

Trump ging vorige week nog tekeer tegen de aanklagers in de zaak. "Compleet oneerlijk" noemde hij de zeven tot negen jaar gevangenisstraf die ze eisten tegen Stone. Opvallend was dat het ministerie van Justitie uren later de strafeis van haar eigen aanklagers opzij zette, en voor minder ging pleiten. Daar waren de aanklagers zelf niet mee akkoord, en ze stapten alle vier op. Bij het ministerie ontkennen ze dat Trump iets te maken had met de strafverlaging. "De beslissing was al gemaakt voor Trumps tweet", klonk het.

Stop met tweeten

Maar daar was het verhaal nog niet mee af. Trump bedankte achteraf via Twitter de minister van Justitie William Barr: "Proficiat aan William Barr, die deze zaak heeft overgenomen. Het was helemaal niet meer onder controle en moest misschien zelfs nooit aangespannen zijn". 

Barr liet dan in een interview met ABC News verstaan dat hij het getweet van de president beu was. "Het is tijd dat het getweet rond het ministerie van Justitie stopt", liet hij weten. "Ik wil onafhankelijk werken, en dat gaat niet als de president met zijn commentaar mij constant ondermijnt."

Trump heeft de afgelopen dagen al een paar andere veroordeelden gratie verleend, en de kans bestaat dat hij ook bij Roger Stone de straf kwijtscheldt. Volgens Trump mag wat er met Stone gebeurd is “nooit meer opnieuw gebeuren”.

Aan de ingang van het gerechtsgebouw stond ook een Trump-rat.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen