VRT NWS sprak met Imran Khan, de voormalige sportheld die Pakistan moet redden

Imran Khan is anderhalf jaar premier van Pakistan en gaf een exclusief interview aan VRT NWS. Hij sprak in Islamabad met journalist Steven Decraene over zijn plannen om 100 miljoen Pakistanen uit de armoede te helpen, over mogelijke vrede in Afghanistan, over de problemen in Kasjmir, maar ook over klimaatverandering en het leven als politicus.

Imran Khan heeft in Pakistan de status van een halfgod. De gewone Pakistaan dicht hem drie mirakels toe. Op basis van die mirakels mag Khan voorlopig op krediet rekenen van de bevolking om zijn hervormingsplannen door te voeren. Een hele uitdaging in een land dat veel conflicten kende en economisch zeer harde tijden beleeft.

Sporticoon

Het eerste mirakel van Khan was in 1992. Toen won hij als kapitein van het nationale Pakistaanse cricketteam de Wereldbeker. Hij was razend populair als de beste speler die agressief punten scoorde en zijn ploeg voortstuwde naar de top. Helemaal onvergetelijk is de stunt van Khan omdat Pakistan in de finale Engeland versloeg, de oud-kolonisator.

Tien jaar later had Imran Khan een tweede mirakel verricht door een internationaal vermaard ziekenhuis voor kankerbehandeling te bouwen in Lahore. Niemand hield dat voor mogelijk in een land dat bekend staat voor corruptie en een verlammende bureaucratie. Maar het verdriet van Khan om zijn moeder die aan kanker overleed en zijn woede over een gebrek aan medische faciliteiten in zijn land, maakten van hem een meester-fondsenwerver. Met eigen middelen en dankzij veel sponsors groeide Khans project, het Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital and Reserach Centre, uit tot een referentieziekenhuis in Azië.

In 2018 slaagde Khan er na 23 jaar politiek voeren uiteindelijk in om premier van Pakistan te worden. Khan doorbrak daarmee de decennialange heerschappij van de twee traditionele partijen (de Pakistaanse Muslim League en de Pakistaanse People’s Party). Met zijn Pakistaanse Beweging voor Gerechtigheid (PTI) won Khan in 2018 de verkiezingen met de belofte van ‘tabdeeli’ (‘verandering’) en een ‘Nieuw Pakistan’. Dat was zijn derde en voorlopig laatste mirakel.  

Kritiek

Critici van Khan zeggen dat hij enkel met de steun van het Pakistaanse leger aan de macht kwam. Tegenstanders beweren dat hij veel belooft, maar nog niks heeft bewezen. Voor sommige fundamentele moslims moet hij zich blijven bewijzen want ze willen zijn jongere jaren als sportvedette en jetsetter in de mondaine wereld van Londen niet vergeten. 

Het was ook in die tijd dat Khan trouwde met Jemima Goldsmith, een jonge erfgename van een Britse miljardair. Ook Prinses Diana kende hij persoonlijk.  Het huwelijk met Jemima hield niet stand, maar ze kregen samen twee zonen. Khan trouwde uiteindelijk drie keer en begon meer en meer een religieuzer leven aan te meten.

1. Wie is Imran Khan?

Een sportheld, cricketlegende en een man uit een bevoorrecht milieu. Imran Khan had alles om een luxueus leven te leiden in het westen, ver weg van de politieke strubbelingen in Pakistan. Maar als premier kan hij meer voor de armen doen dan als weldoener.

Videospeler inladen...

2. Zijn belangrijkste opdracht: de Pakistaanse economie hervormen

Pakistan moet geld lenen om als land te overleven. Er is een hoge inflatie, een grote staatsschuld en weinig economische groei. Toch gelooft Khan dat zijn beleid 100 miljoen Pakistanen uit de armoede kan helpen. Maar er zullen opofferingen nodig zijn, zoals meer belastingen en minder uitgaven voor defensie.

Videospeler inladen...

3. Is Pakistan nu veilig?

Na de aanslagen van 11 september 2001 steunde Pakistan Amerika in de strijd tegen terreur. Er volgde daarop een periode met veel aanslagen en bloedvergieten. De Taliban pleegden ook aanslagen in Pakistan en extremistische terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS vonden er een voet aan grond. Khan zegt nu dat zijn veiligheidsdiensten het terreurnetwerk opgerold hebben.

Videospeler inladen...

4. Vrede in Afghanistan?

Pakistan is als regionale speler heel belangrijk voor het vredesproces in buurland Afghanistan. Voor het eerst in 19 jaar is er nu hoop op een staakt-het-vuren tussen de Afghaanse Taliban en de Verenigde Staten. Khan noemt het een unieke kans voor vrede in de regio.

Videospeler inladen...

5. Wat gebeurt er in Kasjmir?

Kasjmir is een grensregio tussen Pakistan en India waarop beide landen al sinds hun ontstaan in 1947 aanspraak op maken. Kasjmir kent een moslimmeerderheid, maar de regio is opgedeeld in een Pakistaans en een Indiaas gedeelte met elk een apart statuut. Vorig jaar trok India het onafhankelijke statuut van zijn provincie Jammu en Kasjmir in, tot grote woede van Pakistan. Premier Khan verwijt de hindoenationalistische regering van de Indiase president Narendra Modi nazi-praktijken uit te voeren.

Videospeler inladen...

6. Bezorgdheid over het klimaat

Pakistan heeft veel hoge bergketens en grote rivieren. Tachtig procent van al het rivierwater is afkomstig van gletsjers. Als het klimaat verder opwarmt, dreigen er grote overstromingen in het land. Geen wonder dat Khan pleit voor meer acties tegen klimaatverandering. Zo is alle plastic in de hoofdstad Islamabad verboden en is Khan van plan om op 4 jaar tijd 10 miljard bomen aan te planten.

Videospeler inladen...

7. Op vakantie naar Pakistan?

Pakistan kent een divers aanbod voor toeristische uitstappen met hooggebergte in het noorden, maar liefst zes UNESCO Werelderfgoed-sites en veel levendige steden waarvan sommige meer dan 1.000 jaar oud zijn. Vier grote wereldreligies (islam, boeddhisme, hindoeïsme en sikh-religie) hebben er belangrijke historische vindplaatsen. Nu het land veiliger is, wil Khan meer investeren in toerisme door sneller en gemakkelijker visa te verstrekken.

Videospeler inladen...

8. Wat drijft Imran Khan?

Imran Khan is een spiritueel man. Hij haalt kracht uit zijn geloof om de moeilijke opdracht te aanvaarden om Pakistan te hervormen. Veel premiers in Pakistan eindigen in de cel wegens corruptieaantijgingen of sterven door een aanslag. Khan heeft een gerust gemoed.

Videospeler inladen...

Meest gelezen