Radio 2

Zottegem plaatst herdenkingskunstwerk op plaats waar 150-jarige populier stond

De stad Zottegem gaat een "wensboom" plaatsen op de plek waar tot voor kort een beschermde populier van 150 jaar oud stond. De boom, in de deelgemeente Strijpen, sneuvelde bij de doortocht van storm Ciara. Veel inwoners hadden een emotionele band met de boom. "We laten de boom niet zomaar verloren gaan", zegt de stad. 

Stad Zottegem gaat de bekende Vollanderboom op een bijzondere manier herdenken. Ze laat een kunstwerk maken uit het hout van de boom die begin februari bezweek na de doortocht van storm Ciara. Kunstenaar Thijs Vanderlinden zal 3 meter hout van de populier tot "wensboom" omvormen.  Het werk komt op de plek waar de boom ooit gestaan heeft. 

Een wens voor een belangrijke gebeurtenis

Het is de bedoeling dat inwoners van Zottegem op belangrijke momenten (bv. bij een huwelijk, een geboorte...) naar de "wensboom" komen er iets achterlaten. "Er zijn speciale munten ontworpen met een print van de boom erop. Bij elke belangrijke gebeurtenis kan je dan zo’n munt in de stam slaan", legt Vanderlinden uit. 

Emotioneel én historisch belang

In Zottegem lokte het nieuws dat de Vollanderboom de storm niet overleefde erg hevige reacties uit. Mensen kwamen massaal naar Strijpen afgezakt om nog een laatste keer naar de boom te kijken en foto's te nemen. Afgelopen vrijdag was er zelfs een speciale wake om de boom te gedenken. 

Voor vele mensen uit de regio is de boom al generaties lang een herkennigspunt. De populier werd ook erkend als erfgoed. "Historisch gezien is de boom altijd belangrijk geweest. Hij stond op een vierschaar, een plaats waar vroeger rechtgesproken werd en waar altijd veel ontmoetingen waren. Vanaf de boom kon je 6 verschillende richtingen uit, een druk kruispunt dus", benadrukt schepen Leen Goossens (CD&V) in een persmededeling. 

Meest gelezen