10 jaar na "Starstruck": hoe verging het meisjesidool Sterling Knight?

"Er is nu geen houden meer aan!", concludeerde jongerenwebsite KidzWorld in april 2010, nadat de jonge acteur Sterling Knight op korte termijn 3 successen op rij geboekt had. Na de bioscoopfilm "17 again", naast Zac Efron en Matthew Perry, en de Disneyreeks "Sonny with a chance", naast Demi Lovato, wist de toen 20-jarige acteur de hoofdrol weg te kapen in de romantische komedie "Starstruck", die 10 jaar geleden uitgroeide tot een van de grootste kijkcijfersuccessen van Disney Channel. Het was "the movie that shot Sterling to the stars", zoals diverse nieuwsmedia toen opmerkten. Maar daarna bleek het voor de acteur uit South Carolina vooral hard werken om die plaats tussen de sterren te behouden.

De rol van populaire zanger met het peperkoeken hart, Christopher Wilde, die verliefd wordt op een meisje dat helemaal niet onder de indruk is van zijn wereldfaam, was Knight op het lijf geschreven in "Starstruck", die midden februari 2010 zijn wereldpremière op Disney Channel kende. Ook al werd in de film nauwelijks één nummer door hemzelf gezongen, toch werd Knight een van de populairste 'poster boys', inclusief gillende meisjes. Er werd zelfs een boek onder de titel "Sterling Knight" en de omschrijving "blond with blue eyes, big smile" op de markt gebracht.

Sterling Knight: "Soms was het wel grappig dat tijdens de opnames groepen meisjes plots mijn naam begonnen te roepen en ik gefocust moest blijven zodat ik mijn tekst niet zou vergeten. Dat leidde soms tot een vreemde situatie. Maar goed, het hoort er nu ook eenmaal bij." (Champagne Living, februari 2010)

"De opnames van "Starstruck" waren erg leuk, ook al moest alles in een erg hoog tempo afgewerkt worden. De hele film is in nauwelijks 25 dagen opgenomen, dus veel tijd voor repetities was er niet." (KidzWorld, april 2010)

"Ik heb de tijd van mijn leven gehad. Ik hou bijvoorbeeld veel van wagens. Om dan een rol te spelen die er 6 in zijn garage heeft staan, dat doe ik dan met plezier." (Champagne Living)

Maar de erg vroege carrière-boost moest bevestigd worden en dat betekende vooral hard werken. "Knight legde sinds hij in 2010 tot vedette gebombardeerd werd een al even onopvallend als vlekkeloos parcours af, hard werkend aan een carrière zonder daarbij aan de verlokkingen waarmee jonge acteurs vaak te maken krijgen, ten prooi te vallen. Hij pakt zijn job serieus aan, en die aanpak, hoe onopvallend die ook moge wezen, is zeker niet slecht", aldus entertainmentwebsite TV Overmind eind 2018.

Na "Starstruck" was Knight te zien in een spin-off van "Sonny with a chance", maar "So random!" werd al na 1 seizoen stopgezet. In 2013 kreeg hij een vaste rol in de vooral in de VS populaire sitcom "Melissa & Joey". Daar leerde hij actrice Alya Kell kennen, met wie hij een relatie begon. Kell had ook gastrollen in onder meer "Weeds" en "CSI: Miami".

Daarna volgde een vaste rol in "The hotwives of Orlando". Momenteel is hij te zien in "Katy Keene", met onder meer Lucy Hale uit "Pretty little liars" in de hoofdrol. In 2012 had Knight nog een belangrijke rol in de actiethriller "Transit", naast Jim Caviezel. Andere bioscoopfilms waaraan hij meewerkte, gingen echter vrij geruisloos aan het grote publiek voorbij. Ook was hij te zien in diverse theaterproducties.

Knight: "Ik zou heel graag meespelen in een superheldenfilm. Niet dat ik er momenteel al gespierd genoeg voor ben, maar daar werk ik intussen aan. Als je ziet hoeveel plezier acteurs als Leonardo DiCaprio en Matt Damon aan hun acteren beleven, dan denk ik: "Ja, dat wil ik ook meemaken." Zwaardgevechten, beschoten worden, dat lijkt me allemaal zo 'cool'. Als er adrenaline bij komt kijken, dan mag je me altijd vragen. Op dat vlak mag je me als dom omschrijven." (Sneak Peek, december 2019)

Knight werkt intussen ook aan een modellencarrière, ook al zou hij wegens zijn te kleine gestalte niet in aanmerking komen voor catwalk-optredens. Toch was hij te zien in reclamecampagnes voor onder meer horlogemerk 'Daniel Wellington', voor 'Happy Socks' en voor mutsenmerk 'Love Your Melon'.

Maar Knight blijft op de eerste plaats acteur. En veel twintigers en dertigers zullen nu nog met weemoed terugdenken aan de tijd dat hij in "Starstruck" menig hart sneller deed slaan:

Meest gelezen