Videospeler inladen...

Aalsterse carnavalisten begrijpen oproep burgemeester om "niet te kwetsen om te kwetsen"

De koepel van carnavalisten heeft begrip voor de oproep van burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Die roept op om in de carnavalstoet “geen mensen of groepen te kwetsen, gewoon om te kwetsen”. En dat is iets wat de carnavalisten alleen maar kunnen onderschrijven, zeggen ze, want “wij lachen dan wel met iedereen, maar we proberen dat te doen met fijne humor, zonder mensen te kwetsen. We vinden dat carnaval verbindend moet werken.”

De carnavalisten vinden de negatieve beeldvorming over hun praalwagens zwaar om te dragen. Gisteren vroeg de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken nog om de stoet te laten verbieden. En Joodse verenigingen hebben het nog altijd moeilijk met de karikaturale afbeeldingen van haakneuzen, pijpenkrullen en geldkisten.

Mogen we lachen met Joden? Tuurlijk, net zoals we met iedereen en onszelf lachen

Sven de Smet van Carnavalist tot in de Kist

'Carnavalist tot in de Kist' verenigt carnavalsverenigingen en voorzitter Sven De Smet zegt dat het nooit de bedoeling is om te kwetsen: “We weten dat we ons gezond verstand moeten gebruiken, en dat ons feest verbindend moet zijn tussen alle mogelijke mensen en groepen van mensen."

"Ik denk wel dat we - gezien de tijdsgeest - goed moeten nadenken over hoe we daarmee moeten omgaan, zonder dat we ons DNA, onze eigenheid, tradities en waarden moeten weggooien. Mogen we lachen met Joden? Tuurlijk, net zoals we lachen met iedereen én met onszelf. Maar we moeten dat doen op een fijne manier, met fijne humor, op onze gekende manier."

De carnavalisten zijn niet haatdragend, zegt De Smet. "Toch worden we bekeken alsof we een derde wereldoorlog willen ontketenen en racisten zijn. Carnaval is het uitvergroten en omkeren van de realiteit, en dat zal altijd zo blijven. Daar zal niemand iets aan kunnen veranderen. Maar we begrijpen natuurlijk de oproep van de burgemeester. We moeten bekijken hoe we in de toekomst kunnen voorkomen dat onze stad verder verketterd wordt. We moeten ons daartegen wapenen. We moeten nadenken hoe we daarmee moeten omgaan, maar zonder onze eigenheid te verliezen en DNA. Dat vindt een Aalstenaar superbelangrijk.”

Aalst maakt zich klaar voor carnaval. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen