Natuurpunt

Aarschotse vrijwilligers zetten zich schrap voor massale paddentrek

Zaterdagavond steken weer heel wat padden de straat over om te paren in poelen. Vrijwilligers in heel Vlaanderen helpen de beestjes veilig naar de overkant. Maar nergens worden zoveel padden gered als in Aarschot. Vorig jaar waren er dat 7000. 

Zaterdagavond wordt het miezerig en vrij warm. Het ideale weer voor padden om uit hun winterslaap te komen en op zoek te gaan naar een partner. Dat zullen ze morgen dus massaal doen. Gelukkig zijn er ook heel wat vrijwilligers die hen veilig de straat over helpen. In Aarschot zijn ze met 70. Dankzij hen werden er vorig jaar 7000 padden gered. Kristof Bauwens startte de actie drie jaar geleden. "Ik zit zelf ook bij Natuurpunt, en vond het zo erg hoeveel dieren er overreden werden tijdens die periode. Dat kon niet de bedoeling zijn. Een paar vrijwilligers werden er al snel veel meer. Vandaag zijn we met 70."

Verlaten vakantiehuisjes

Kristof is blij met de vele vrijwilligers die helpen. Dat is nodig, want in Aarschot zijn er heel wat plekken waar de padden naar poelen, en vijvers trekken. "Je hebt de Demervallei met een aantal Demer-armen die zijn ingesloten. Dat vinden ze fijn om naartoe te trekken. Maar evengoed zijn er verlaten vakantiehuisjes waar zich poelen hebben gevormd. Ook daar gaan de padden graag heen." 

Wat kunnen anderen doen?

Vrijwilligers zijn er dus al veel in Aarschot. Maar ook andere mensen kunnen helpen. "Ik zou bestuurders willen vragen om de komende dagen trager te rijden. Niet sneller dan 30 km/uur. Toch zeker op de plekken waar veel padden zijn. Je helpt er de beestjes enorm mee." 

Meest gelezen