Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amnesty International: "Julian Assange mag niet worden vervolgd"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty international eist dat de Amerikaanse overheid alle aanklachten laat vallen tegen Julian Assange. De oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks moet daar terechtstaan voor spionage. Maar volgens Amnesty is Assange een onderzoeksjournalist en gaat de aanklacht in tegen de vrije meningsuiting.  

De Amerikaanse overheid wil Julian Assange berechten voor spionage en andere aanklachten. De Australiër bracht met zijn website WikiLeaks een aantal gelekte documenten aan het licht, onder meer over mogelijke oorlogsmisdaden door het Amerikaanse leger in Irak.  

Assange zit nu in de gevangenis in het Verenigd koninkrijk. Volgende week beslist een Britse rechtbank of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Maar Amnesty International vindt de aanklacht een aanval op de vrije meningsuiting. Aan VRTNWS vertelt Wies de Graeve van Amnesty Vlaanderen dat Assange alleen het publiek heeft geïnformeerd, en dat hij daar niet voor mag worden vervolgd. 

Onderzoeksjournalisten moeten het recht hebben om bronnen publiek te maken om hun publiek te informeren over wat een overheid al of niet doet.
Wies De Graeve, Amnesty Vlaanderen

Als de Verenigde Staten hun aanklacht niet intrekken, dan vindt Amnesty International dat het Verenigd Koninkrijk hem niet mag uitleveren. "De Britten hebben duidelijk en ondubbelzinnig de plicht om Assange niet uit te wijzen naar de VS, waar hij ernstige mensenrechtenschendingen riskeert", luidt het. 

De mensenrechtenorganisatie vreest dat Assange in de VS zou worden opgesloten in een isoleercel, en dat komt volgens haar neer op foltering en mishandeling.  Bovendien, zegt Amnesty, loopt hij ook veel kans op een oneerlijk proces. "De gerichte campagne tegen Assange door Amerikaanse hooggeplaatste functionarissen schaadde ernstig het vermoeden van onschuld." (lees voort onder foto)  

AFP or licensors

lange opsluiting

Julian Assange leefde al ondergedoken bij vrienden en op luchthavens sinds hij in 2010 in het vizier kwam van de Amerikaanse overheid.  Het Pentagon wilde Assange spreken over het lekken en publiceren van een video met de naam Collatoral Murder, waarin te zien is dat een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 in Irak 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht. 

In 2010 werd Assange ook door de Zweedse justitie vervolgd, wegens een verkrachtingsaanklacht. Assange sprak van een politieke lastercampagne en vreesde voor uitlevering aan de VS. De aanklacht werd in 2017 ingetrokken.  Assange dook ook tussen 2012  onder in de ambassade van Ecuador in Londen en vroeg er politiek asiel. Dat asielrecht werd in april vorig jaar ingetrokken. Assange zit nu in de Britse gevangenis van Wandsworth in afwachting van de beslissing over zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten.  Die beslissing valt op 24 februari.  

AFP or licensors

Meest gelezen