Bonnenjaagster: "Ik ben verslaafd, maar toch blij met de maatregel van Colruyt"

Supermarktketen Colruyt gaat optreden tegen bonnenjagers. Vanaf 2 maart kan een klant nog maar 5 dezelfde kortingsbonnen gebruiken voor een bepaald product. “95% van de bonnenverzamelaars zullen blij zijn met de maatregel”, zegt couponner Sophia Vercammen, die wel toegeeft dat ze verslaafd is aan bonnenjagen.

Sophia Vercammen is een couponner, een bonnetjesjager.  In de gemeenschap van couponners is ze bekend als Couponing Soof. Ze leidt een Facebookpagina met dezelfde naam. Aan duizenden  bonnenverzamelaars geeft ze tips voor een zuiniger leven. Het verzamelen van bonnen is al jaren een rage in Vlaanderen, waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen.

“Ik ben een beetje verslaafd, ja”, geeft Sophia Vercammen in “De wereld vandaag” op Radio 1 toe. “Het is moeilijk er mee te stoppen. Als ik naar de winkel ga en ik heb een bepaalde kortingsbon niet, dan baal ik. Ik besteed ontzettend veel werk aan couponning. Rome was ook niet gebouwd in één dag. Een goede bonnenmap verzamel je niet zomaar. Je moet heel goed plannen.”

Een goede aankoop is een aankoop die je nodig hebt

Vercammen wil zich niet identificeren met bonnenjagers die wel eens met extreme aantallen bonnen in de media komen. “Sommige kassamedewerkers zullen wel denken: “daar is ze weer”. Maar ik ga daar nooit staan met honderden bonnen tegelijk. Een goede couponner verspreidt ze. De beste aankoop is een aankoop die je nodig hebt én waarbij je tegelijk geld hebt bespaard. Dus, mijn wasproduct is op, ik leg een nieuwe voorraad aan en doe dat met een serie verzamelde bonnetjes waardoor ik minder betaal. En nog beter is gratis.”

Met de Facebookgroep Couponing Soof  wil Vercammen couponners vooral helpen. “Ik wil mensen niet aanzetten om dingen te kopen die ze niet nodig hebben. Tenzij het gratis is, dan spoor ik mijn volgers wel aan. Spullen die ze niet nodig hebben, kunnen ze dan weggeven aan goede doelen, voedselbanken of mensen in de omgeving die het nodig hebben. Ik heb een goede voorraad van alle producten, voor mijn gezin en ook voor de mensen die ik regelmatig uit de nood wil helpen. De klassieke producten zoals bijvoorbeeld cornflakes zijn altijd met kortingen gekocht. Maar soms loopt ook mijn bonnetjesplanning mis en valt er een gat.”

Ik heb moeilijke tijden gehad

Couponners zijn meestal mensen die het financieel niet breed hebben. “Ook ik ben zo begonnen”, vertelt Vercammen. “Ik heb moeilijke tijden gehad. Gelukkig is dat nu niet meer nodig. Maar nu is mijn principe: alles wat ik met bonnen in de supermarkt kan uitsparen, gaat naar mijn kinderen.”

En wat met de nieuwe regels van Colruyt? Is dit een domper voor bonnenjagers? “Toch niet”, vindt Vercammen. “De wijzigingen van Colruyt zijn net goed. 95% van de couponners zullen blij zijn met deze maatregel. Want het was zo ver gekomen dat ook wij regelmatig voor lege rekken staan. Het zijn de extreme couponjagers die het slechte voorbeeld hebben gegeven. Voor de kassa staan met 7000 bonnen, zoals in Colruyt is gebeurd gaat te ver. Maar het is gelukkig maar een zeldzaamheid.”

Winkelen met een couponner, bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen