De vijf boeken die het leven van presentatrice An Lemmens hebben veranderd

Ook "The voice kids" bij VTM ondervindt de effecten van de coronacrisis. De finales zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld, wist presentatrice An Lemmens vorige week te melden. Lemmens blijft zelfs bij zo'n spijtige mededeling sprankelend enthousiast, maar buiten de studio toont ze graag een andere kant. Wist u bijvoorbeeld dat An Lemmens een fascinatie heeft voor WO II, en dat ze daar een hele bibliotheek over heeft verzameld? Dit zijn de vijf boeken die ze meeneemt, als ze ooit zou moeten vluchten.

Presentatrice An Lemmens heeft altijd veel en graag gelezen, maar de geboorte van haar dochter zorgde – zoals wel vaker – voor een tijdelijke leesdip: “Ik was bezig in een boek toen ik beviel, en pas een jaar later heb ik de draad weer opgepikt.” Die schade is ondertussen weer ingehaald.   

Televisie is eendimensionaal, je kan maar één kant van jezelf laten zien

An Lemmens gaat voor een paar verrassende keuzes, en blijkt zelfs een heuse oorlogsbibliotheek te bezitten. "Televisie is altijd eendimensionaal", lacht ze tijdens het interview. "Je kan maar één kant van jezelf laten zien. Er blijft veel diepgang verborgen." 

Ze heeft weinig getwijfeld over haar lijstje, dat uitsluitend bestaat uit levensverhalen, van bekende en minder bekende mensen: "Ik heb de titels opgeschreven die direct in mij opkwamen. Dit zijn de vijf boeken die ik zou meenemen naar mijn schuilkelder."

1. "Het achterhuis" - Anne Frank

"In de lagere school was ik het kind dat altijd vijf "echte" boeken koos in de bibliotheek, en nooit een strip. Vanaf het vierde leerjaar moest ik al beginnen kijken bij de boeken voor volwassenen. Ik had heel de kinderafdeling al uitgelezen", vertelt Lemmens.

De Tweede Wereldoorlog neemt zo'n driekwart van mijn boekenkast in

Zo kwam An Lemmens op haar tiende terecht bij het dagboek van Anne Frank en dat heeft een enorme indruk op haar achtergelaten: "Ik was er niet goed van, ik las het misschien ook iets te jong. Het was de periode van de Eerste Golfoorlog en ik heb daardoor uit schrik een eigen schuilkelder gemaakt, bij ons thuis."

Door "Het achterhuis" heeft haar interesse in de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht genomen: "Ik ben op die jonge leeftijd meer over de oorlog beginnen lezen. Eerst boeken op kindermaat, maar intussen neemt de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging zo'n driekwart van mijn grote boekenkast in. Ik heb ook al die plaatsen bezocht: het Anne Frankhuis, maar ook concentratiekampen zoals Auschwitz, Bergen Belsen en Buchenwald."

2. "Walvismuziek" - Wally Lamb

An Lemmens kreeg "Walvismuziek" cadeau van de moeder van Sean Dhondt: "Zij heeft een bijzonder goede boeken- en muzieksmaak, en ze zei dat ik het fantastisch zou vinden. Ze had gelijk, het leest als een trein. Sindsdien geef ik het op mijn beurt vaak cadeau."

"Het boek beschrijft het verhaal van Dolores," vertelt Lemmens, "een bijzonder cynische en harde vrouw. Ze maakt keuzes die ik zelf nooit zou maken, en ze heeft veel kleine kantjes waar ik me aan erger."

Soms sluit je een personage in je hart, kleine kantjes of niet

En toch staat Dolores' verhaal mooi in deze lijst. "Soms lees je een boek en sluit je een personage in je hart, kleine kantjes of niet. Dan moet je op de laatste pagina afscheid nemen van die persoon. Dat had ik heel hard met Dolores", legt An Lemmens uit. Dat zo'n complex personage neergepend werd door een man, vindt Lemmens extra frappant. "Wally Lamb heeft een vrouwelijk personage heel goed kunnen vatten."

3. "Niets weerstaat de nacht" - Delphine de Vigan

"Ik weet nog dat ik erg schrok toen ik mijn ouders voor het eerst zag huilen", herinnert An Lemmens zich. "Een ouder, die was almachtig en toonde zich zeker nooit kwetsbaar. Als kind zie je maar één kant, er blijft zoveel verborgen. Moet je het allemaal weten?" Dat gegeven bepaalt de keuze voor dit derde levensverhaal, dat Lemmens in het Frans las.

Ik probeer mijn dochter mee te geven dat iedereen fouten maakt, ouders ook

De Franse schrijfster Delphine de Vigan ging na de zelfdoding van haar moeder op zoek naar wie zij was, en schreef haar bevindingen van zich af in "Niets weerstaat de nacht". "Het was echt pakkend", vertelt Lemmens. "Ik probeer mijn dochter zeker mee te geven dat iedereen fouten maakt, ouders ook. Dat kan ook niet anders."

4. "Stoner" - John Williams

An Lemmens begreep de hype rond "Stoner" eerst niet: "Hier heb ik me door moeten sleuren. Ik vroeg me soms af of ik misschien een ander boek aan het lezen was dan al die laaiend enthousiaste vrienden."

"En dan komen die laatste drie pagina's. Ik heb écht geweend, dat einde kwam heel hard binnen", vertelt Lemmens. "In het leven van Stoner gebeurt niets noemenswaardigs, in tegenstelling tot het leven van Anne Frank of Dolores in "Walvismuziek". Net dat is het pijnlijke van het boek: Stoner sterft, en dat is het. Tja, wat betekent je leven eigenlijk? Wat is er écht belangrijk?"

"Stoner" heeft me doen beseffen dat je de mensen die dicht bij je staan heel graag moet zien

Wil An Lemmens het anders aanpakken dat Stoner? "Het boek heeft me wel doen beseffen dat je de mensen die dicht bij je staan heel graag moet zien. Doe veel samen, beleef warme momenten met elkaar. Hopelijk kan je hen nog heel lang, heel dicht bij je houden."

5. "De welwillenden" - Jonathan Littell

Afsluiten doet Lemmens met "een dikke kloefer" van ruim 900 bladzijden over de Tweede Wereldoorlog, daarmee is deze boekencirkel rond.

Dit boek was een stomp in mijn maag

"De welwillenden" is lang blijven liggen, maar onlangs vond Lemmens op vakantie eindelijk de tijd om de roman van Jonathan Littell te lezen. "De welwillenden" vertelt het levensverhaal van een nazi. "Ik vond het heel bevreemdend om een boek over de Holocaust vanuit dat standpunt te lezen", zegt Lemmens. "Het dwingt je ertoe om na te denken over jezelf. Hoe zou ík handelen in zo'n situatie? Aan welke kant zou ik staan?"

"Neen, ik kan geen begrip voor het hoofdpersonage opbrengen", besluit Lemmens. "Integendeel, voor mij is de walging nog groter nu. Je ziet wel de afstomping tot stand komen. Deze roman was echt een stomp in mijn maag."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen