Donna Rotunno leidt een legertje juridische adviseurs voor Weinstein.
2020 Getty Images

Harvey Weinsteins advocate Donna Rotunno in (gewaagd) tv-interview: "Zijn zonde? Het bedriegen van zijn vrouw"

Terwijl de jury zich al drie dagen buigt over de (on)schuldvraag van gewezen Hollywoodproducent Harvey Weinstein, heeft zijn advocate Donna Rotunno - opnieuw - een interview gegeven. Daarin wijst Rotunno erop dat haar cliënt "een zondaar" is maar "geen crimineel". Eerder deze week werd de advocate al op de vingers getikt door de rechter.

Het interview wordt zondag uitgezonden in het nieuwsprogramma "60 minutes Australia". Advocate Donna Rotunno herhaalt daarin wat ze al in de rechtbank zei: Weinstein is een zondaar, maar geen crimineel. "Heeft Harvey zich schuldig gemaakt aan zonden? Natuurlijk, maar dat maakt van hem nog altijd geen crimineel. Een zonde is het bedriegen van je vrouw", vertelt Rotunno rechtstreeks in de camera.    

De advocate, die bekend staat als een pitbull in de rechtszaal, kreeg deze week restricties of beperkingen opgelegd door James M. Burke, de rechter in deze Weinstein-zaak. Rotunno had vorige zondag in een opiniestuk in het Amerikaanse magazine Newsweek een oproep gedaan aan de twaalf juryleden "om hun burgerplicht te vervullen". "De feiten zijn de feiten. Harvey Weinstein is onschuldig", luidde het. De rechter vond het artikel niet kunnen. "U wordt opgedragen om niet te communiceren met de pers tot er een uitspraak is in deze zaak", zei Burke kordaat. 

De verdediging ziet echter geen enkel probleem in het interview van aanstaande zondag, omdat de opnames dateren van vorige vrijdag. Dus vóór de rechter Rotunno op de vingers tikte en haar voorwaarden oplegde. 

Er hangt Weinstein levenslang boven het hoofd.

Hoelang doet de jury er nog over?

De jury - zeven mannen, vijf vrouwen - beraadt zich sinds dinsdag over de (on)schuld van Weinstein. Voor een veroordeling moet de jury unaniem stemmen, met andere woorden ze moeten het met zijn allen eens raken. En dat blijkt in deze zaak geen evidentie.

Gisteren vroeg de jury om het schriftelijke verslag van de getuigenis van actrice Annabella Sciorra (foto) te kunnen herlezen. Ook het grondplan van Weinsteins appartement in New York is intussen opgevraagd net als zijn mailverkeer met een privé-detective. De jury zit vandaag voor de vierde dag op rij samen, een verdict zou tot volgende week kunnen duren.

Annabella Sciorra is bekend van "The Sopranos'.
AFP or licensors

Wie is Weinsteins (ex-)vrouw ook alweer?

De "bedrogen vrouw" zoals advocate Rotunno haar omschrijft, wie is ze ook alweer? Het gaat om de Britse ontwerpster Georgina Chapman met wie Harvey Weinstein tien jaar getrouwd was. Ze hebben twee kinderen samen. Toen het hele seksschandaal uitbrak in 2017 zette Chapman de echtscheiding in. "Mijn hart breekt voor alle vrouwen die ontzettend veel pijn hebben geleden door onvergeeflijk gedrag", reageerde Chapman toen kort.

Ik was - duidelijk - vreselijk naïef 

Georgina Chapman

De ontwerpster leefde een tijdje ondergedoken bij vrienden en later bij haar ouders in Londen, vertelde ze aan het blad Vogue twee jaar geleden. "Ik wil niet gezien worden als slachtoffer, omdat ik van mening ben dat ik dat niet ben. Ik ben een vrouw in een rotsituatie, maar het is niet uniek”, vertelt Chapman. In datzelfde interview noemde ze zichzelf "vreselijk naïef". Haar prioriteit werd het beschermen van hun zoon en dochter. "Wat gaan de mensen zeggen tegen hen? Zij houden van hun vader."

Harvey Weinstein en Georgina Chapman in betere tijden.

Meest gelezen