Els is net als haar vermoedelijke voorvader Jan van Eyck een kunstenares: “Maar misschien is dat toeval”

Stel je voor dat je op een dag ontdekt dat de bekende kunstschilder Jan van Eyck weleens familie zou kunnen zijn… Dat overkwam Els Lenaerts uit Arendonk. En toeval of niet: Els is zelf ook kunstenares. “Ik schilder inderdaad. Misschien zit er op die manier wel iets van Jan van Eyck in mij”, klinkt het. “Maar ik denk toch dat het vooral toeval is.”

“De overgrootmoeder van mijn vader was een Van Eyck”, vertelt Els Lenaerts. Hoewel er in haar stamboom meerdere linken met van Eyck te vinden zijn, bljift ze sceptisch over haar mogelijke voorvader. “Of ik echt verwant ben aan de kunstschilder kan ik niet met zekerheid zeggen, maar het zou wel leuk zijn natuurlijk.”

Ze verzwijgen in Arendonk de broer van Jan van Eyck omdat die nergens te vinden is in doopregisters

Jan zonder Hubert

De meeste mensen linken Jan van Eyck aan de stad Maaseik in Limburg. Maar in Arendonk gaat een heel ander verhaal de ronde. “Jan van Eyck heet volgens de volksverhalen Jan Van der Moelen”, legt Lenaerts uit. “Hij komt van een grote molenaarsfamilie uit Arendonk. Onze stad is heel fier op de schilder en doet er alles aan om zijn afkomst te bewijzen. Ze verzwijgen hier zelfs zijn broer Hubert omdat die nergens te vinden is in doopregisters”, lacht ze.

Onrealistische anatomie

Els Lenaerts heeft haar zolderkamer ingericht als atelier. Aan de muren hangen tientallen schilderijen. “Heel veel daarvan heb ik zelf gemaakt. Als ik jarig ben maak ik bijvoorbeeld altijd een kopie van een schilder, maar aan Jan van Eyck ben ik nooit durven beginnen. Ik heb al wel schilderijen van Rembrandt en Bruegel nagemaakt.”

Hij kan heel goed gezichten tekenen , maar ik vind de anatomie niet altijd zo geslaagd 

“Ik ben vroeger dikwijls naar het Lam Gods gaan kijken. Die gezichten zijn zo mooi. Aan de andere kant lijkt het wel of hij moeite heeft met ellebogen en knieën”, vertelt Els Lenaerts. “Hij maakt de handen te klein en de ellebogen staan ergens waar je het niet verwacht. Hij kan heel goed gezichten tekenen en miniaturen maken, maar ik vind de anatomie niet altijd zo geslaagd om eerlijk te zijn. Als ik besluit om een schilderij van hem te kopiëren, zal dat er toch een zijn waar geen ledematen op staan”, lacht ze.

De waarheid

“Ik denk dat de familieleden van Jan van Eyck op een dag de waarheid te weten gaan komen”, verzekert Lenaerts. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog heel veel in archieven zit. Hoe meer die gedigitaliseerd worden, hoe meer mensen toegang hebben vanuit hun luie zetel. Het kan niet anders dan dat er meer en meer tevoorschijn gaat komen. Als ik te horen zou krijgen dat van Eyck écht familie is, zou dat niets veranderen aan mijn leven. Of misschien toch… Misschien zou er dan nog meer pers op bezoek komen”, lacht ze. “Het is een beetje als de loterij winnen, he.”

Meest gelezen