Waterbeheerder voert strijd tegen de knijt op aan Schelde: "Planten, extra geulen en sluis moeten vervelende mug terugdringen" 

De Vlaamse Waterweg plant riet, wilgen en doornen aan de Schelde tussen Gent en Melle om de knijten terug te dringen. De muggen zorgen al jaren voor vervelende beten bij omwonenden in de lente en zomer. De waterbeheerder drijft de stroming ook op om muggeneitjes weg te spoelen. 

"We gaan de groei van riet stimuleren", vertelt Sarah Verhaegen van de Vlaamse Waterweg. "Dankzij die plant is het gebied minder aantrekkelijk voor de knijt om er eitjes te leggen." Op andere plaatsen, waar riet niet goed kan groeien, komt er sleedoorn of verschijnen er bosjes wilgen. "Ze komen op verschillende plaatsen langs de Schelde tussen Gent en Melle waar nu veel slib is. Daar planten knijten zich het liefst voort." 

Extra geulen voor meer stroming

Volgende week graaft de Vlaamse Waterweg ook nog extra geulen in de Scheldebedding om de stroming te verhogen. Daardoor spoelen de eitjes weg. Vorig jaar deed de waterbeheerder dat ook al, er komen nu dus nog geulen bij.

Op lange termijn moet de stroming opgedreven worden door een nieuwe sluis of stuw in Destelbergen. "Wat het precies wordt en wanneer het er komt, is nog niet duidelijk. De bouw van de constructie kadert in de Sigmawerken in de Scheldemeander Gent-Wetteren. De plannen daar zijn nog niet helemaal rond", legt Verhaegen nog uit. 

Pas in de lente resultaat

Of de nieuwe maatregelen zullen aanslaan weten we pas in de lente, wanneer de knijten zich voortplanten.  In Wichelen experimenteren ze intussen met grote knijtenvallen en onderzoekers bekijken ook of ze bepaalde vissoorten kunnen uitzetten die graag knijtenlarven eten. Voor omwonenden zou het, na meer dan 10 jaar knijtenbeten, alleszins een grote opluchting zijn.

Meest gelezen