Felix Bergers: "Het Limburgse dialect sterft langzaam uit." Daarom geven we het aandacht tijdens "Dag van de Moedertaal"

Het is vandaag de internationale Dag van de Moedertaal. Daarom zetten enkele gemeenten vandaag hun dialect in de verf. In As en Kortessem doen ze dat bijvoorbeeld met borden langs de weg met de boodschap: "Ich kal plat, dich auch?" 

"Het Limburgs is een bedreigde taal", zegt Felix Bergers. Hij is voorzitter van "Veldeke Bels(j)", een koepelvereniging die zich inzet voor het behoud van de Limburgse dialecten. "Nu staat het Limburgs nog in de Unesco-taalatlas als een minder bedreigde taal, maar dat is vooral door de populariteit van het Limburgs in Nederland." 

Bij ons wordt geen cent geïnvesteerd in het behoud van het dialect

Felix Bergers

Uit onderzoek blijkt dat in Nederlands-Limburg tussen de 70 en de 80 procent van de inwoners dialect spreekt. "In Belgisch-Limburg is dat veel minder, al zijn er hier geen concrete cijfers", zegt Felix Bergers. "Bovendien geeft meer dan de helft van de gezinnen in Nederlands-Limburg het dialect door aan de kinderen. Dat is bij ons niet het geval."  

Goed beleid

Een aangepast beleid van de (lokale) overheden zou een goede bescherming van het dialect kunnen zijn, volgens Bergers. Hij geeft het voorbeeld van het Baskenland. "Daar geven ze Baskische les in de scholen. Daarom spreken kinderen het vaak beter dan hun ouders. Dat is een perfecte manier om een taal te beschermen." 

Felix vertelt ook dat Nederland veel meer inspanningen levert om het Limburgs te behouden. "Bij ons wordt er helaas nul komma nul euro in geïnvesteerd", zucht hij. 

Felix laat ons nog een keer horen hoe mooi ons dialect kan zijn.
Luister hieronder naar een fragment uit het boek "Riek en Teerus"

Meest gelezen