Kinrooi nog meer dementievriendelijk

De handelaars in Kinrooi kunnen ook dit jaar weer een opleiding volgen om beter om te gaan met demente mensen. Op die manier wil de gemeente demente inwoners langer aan het gewone leven laten deelnemen. 

Het is het tweede jaar op rij dat de gemeente Kinrooi een opleiding geeft over dementie.  Het is de bedoeling om mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, en dat kan onder meer door hen te omringen met mensen die weten hoe ze er mee moeten omgaan. 

Geheugensteuntjes

"Als ik merk dat een klant dement is, maak ik een geheugensteuntje", zegt Linda, die een winkel uitbaat. "Dan stop ik bijvoorbeeld het boodschappenlijstje terug in de portefeuille, zodat ze thuis kunnen nakijken of ze alles gekocht hebben. Maar het gebeurt ook dat dat niet meer lukt. Dan krijgen we de boodschappenlijst toegestopt en helpen we hen verder". 

Zelfstandigheid

"Zeker bij mensen met een beginnende dementie is het belangrijk om hen nog zo veel mogelijk zelfstandig te laten doen" weet Linda. "Familie is soms geneigd om de betaling over te nemen als het wat langer duurt, maar ik doe dan teken dat er geen haast is." 

Toch komt er ook kritiek. Zo zegt Irma, de echtgenote van een dementerende man, dat de gemeente wel energie steekt in vorming rond dementie, maar niet in dagopvang. "En dat is erg belastend voor de familie", zegt Irma nog. 

Meest gelezen