Belga Image

Krakelingen in Geraardsbergen afgelast wegens mogelijk onweer: "Kunnen de veiligheid niet garanderen"

Het jaarlijkse Krakelingenfeest met de stoet, de Krakelingenworp en Tonnekensbrand is afgelast komende zondag. De weersvoorspelling heeft het over hevige regen en felle windstoten. Daardoor kunnen de stad en hulpdiensten de veiligheid van de deelnemers niet garanderen. Onder hen zijn veel kinderen.

Komend weekend kan het onweren, met hevige regen en windstoten van 80 à 100 kilometer per uur. Daarom worden de stoet, het Krakelingenfeest en de Tonnekensbrand afgelast. Het zou niet veilig genoeg zijn voor de deelnemers, zo zeggen ze in Geraardsbergen. Onder die deelnemers zijn er veel kinderen en stadspersoneel. Ook de toeschouwers zouden risico's kunnen lopen. "Met pijn in het hart moeten we het feest afschaffen", zegt burgemeester Guido De Padt (Open VLD). 

Met pijn in het hart moeten we het feest afschaffen

Burgemeester Guido De Padt

Uitstellen tot volgend jaar

De veiligheidscel van de stad Geraardsbergen bestaat ondere andere uit de burgemeester en de korpschef van de politie. Die cel beslist om de stoet van Krakelingen, de Krakelingenworp en Tonnekensbrand uit te stellen tot volgend jaar. Eerder deze week was Walmke Brand (het vuur dat Tonnekensbrand beantwoordt vanuit de verschillende deelgemeenten - nvdr ) ook al afgelast.

We kunnen de veiligheid voor iedereen, waaronder veel kinderen, niet garanderen
Burgemeester Guido De Padt

"De veiligheidscel heeft eerder deze week al samengezeten en we hebben nog gewacht tot beter nieuws van het weerfront, maar dat is er niet gekomen", leggen burgemeester Guido De Padt en cultuurschepen Ann Panis uit. "Daarom nemen we deze spijtige beslissing en willen we iedereen, binnen en buiten Geraardsbergen, op de hoogte brengen van dit feit. De veiligheid primeert."

De stad laat ook weten dat het nog niet zeker is dat het kermisgedeelte zal plaatsvinden. Ze wil het weer nog afwachten en dan beslissen.

Meest gelezen