Videospeler inladen...

Kristof Calvo (Groen): "Het is de Vivaldi-piste proberen of het is de chaos"

Nu een federale coalitie met N-VA en PS zo goed als begraven lijkt, pleit Kamerlid Kristof Calvo (Groen) ervoor om nu de Vivaldi-piste uit te proberen, want die heeft volgens hem tot nu toe nog geen echte kans gekregen. Mocht ook Vivaldi niet lukken, vreest hij dat we afstevenen op nieuwe verkiezingen voor de Kamer.

Een week geleden gooide Koen Geens (CD&V) de handdoek in de ring nadat PS-voorzitter Paul Magnette een paars-gele coalitie - met de PS en de N-VA - naar het rijk der fabelen had verwezen. Na een rondje partijvoorzitters consulteren heeft koning Filip intussen Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) met een opdracht belast. Geen gemakkelijke opgave is dat.

Een federale regering met een Vlaamse meerderheid zou wenselijk zijn, maar ik denk niet dat het noodzakelijk is

Kamerlid Kristof Calvo (Groen)

"Ik wil een beetje protesteren tegen het idee dat er niets kan in dit land", zegt Kristof Calvo in "De afspraak op vrijdag". Hij erkent dat er programmatorisch grote verschillen zijn tussen de partijen die in zo'n Vivaldi-coalitie van socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten zouden stappen.

"Maar er zijn ook mogelijkheden! Kijk bijvoorbeeld naar het Europees Parlement, waar liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen zich samen achter de Green Deal hebben geschaard." Het groene project als verbindend project, als het ware. "Het moet een kwestie zijn die alle families aanbelangt, niet alleen de groenen."

Calvo vindt dat het de moeite loont om de Vivaldi-piste ten minste te proberen. "Het is die piste of het zullen verkiezingen worden. Het zou onverantwoord zijn om die piste niet ernstig te onderzoeken." Het argument dat een federale regering een Vlaamse meerderheid moet hebben, bestempelt hij als "een obsessie". "Het zou wenselijk zijn, maar ik denk niet dat het noodzakelijk is."

Het is mijn overtuiging dat een regering van partijen en politici die samenwerken wel tot veel dingen in staat is en ook in staat is om de sfeer in het land te veranderen

Kamerlid Kristof Calvo (Groen)

Maar is zo'n Vivaldi-coalitie geen electoraal cadeau voor extreemrechts in Vlaanderen? "We moeten ons niet laten regeren door de extremen, niet ter rechterzijde en niet ter linkerzijde", zegt Kristof Calvo. "Het is mijn overtuiging dat een regering van partijen en politici die samenwerken wel tot veel dingen in staat is en ook in staat is om de sfeer in het land te veranderen."

Het argument dat de N-VA in de oppositie nog dichter tegen Vlaams Belang zal aanschurken en dus extremer gaat worden, wuift hij weg. "België is altijd een land van evenwichten: er komen hier nooit heel erg rechtse of heel erg linkse regeringen. Elke coalitie is een verhaal van evenwichten."

"Ik geloof dat een progressieve regering van die vier families het beste antwoord is op de opkomst van extremen", aldus Calvo, die er nog eens op wijst dat er 8 maand is geprobeerd om paars-geel levensvatbaar te krijgen. Vergeefs. "Nu is het de Vivaldi-piste proberen of het is de chaos. "Het is mijn overtuiging dat een progressief beleid dat verbindt en de bezorgdheid van mensen au sérieux neemt de opkomst van extremen kan stoppen."

Bekijk hieronder het gesprek met Kristof Calvo, Isabel Albers (De Tijd) en Herman Van Goethem in "De afspraak op vrijdag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen