Meer Oost-Vlamingen nemen de fiets, maar te veel doen dat onveilig. Verkeerscentrum Vias: “Fietsen en drinken gaan niet samen”

Steeds meer Oost-Vlamingen nemen de fiets, dat blijkt uit een bevraging van het verkeerscentrum Vias. Toch zijn de goede cijfers niet allemaal even positief. BIjna 6 op de 10 Oost-Vlamingen fietsen nadat ze alcohol hebben gedronken. “Dat vergroot het risico op ongevallen en is uiteraard verboden”, klinkt het bij Vias.

Er zijn meer Oost-Vlamingen die de fiets nemen om zich te verplaatsen dan vorig jaar. Dat berekende het verkeerscentrum Vias. Toch vragen ze de fietsers om ook veilig te fietsen.

Meer (onveilige) fietsers

Uit een grote bevraging van het verkeerscentrum Vias blijkt dat 70 procent van de Oost-Vlamingen de fiets neemt, vorig jaar was dat nog 65 procent. Maar het is niet omdat we meer en meer fietsen, dat we dat ook altijd even veilig doen, zegt Stef Willems van Vias. “42 procent van de Oost-Vlaamse fietsers rijdt wel eens tegen de rijrichting in op het fietspad en 21 procent geeft aan door het rood licht te fietsen.”

Maar Vias is het meest ongerust over het fietsen onder invloed. 57 procent van de Oost-Vlamingen fietst na het drinken van alcohol. “De alcohollimiet voor autobestuurders geldt ook voor fietsers. Dat moeten we blijven herhalen. Van de fietsers die betrokken zijn bij een ongeval, heeft meer dan de helft te veel gedronken”, zegt Stef Willems.

De helft van de fietsers die betrokken zijn bij een ongeval, heeft gedronken
Stef Willems, woordvoerder Vias

Minder wagens, meer openbaar vervoer

Uit de bevraging blijkt ook dat meer mensen het openbaar vervoer nemen, er is dit jaar een stijging van 50 naar 58 procent.

Snel rijden met de auto blijft een probleem: 34% van de bevraagden geeft toe dat ze maandelijks wel eens te snel rijden buiten de bebouwde kom. “Trajectcontroles kunnen hier een goed middel zijn om de snelheid en het aantal ongevallen te doen dalen”, besluit Willems.

Meest gelezen