Videospeler inladen...

Voorlopig geen verbod op behandelingen intersekse kinderen zonder inspraak, wel een infocampagne

Er komt voorlopig geen verbod op behandelingen op de geslachtskenmerken van intersekse kinderen voor ze instemming kunnen geven. Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) lanceert wel een sensibiliseringscampagne. Intersekse personen hebben een biologische variatie in de geslachtskenmerken, ze zijn dus niet strikt mannelijk of vrouwelijk.

Intersekse personen worden soms op erg jonge leeftijd al onomkeerbaar behandeld, zonder dat de persoon zelf daar inspraak in heeft. "Bij die zogenoemde "normaliserende behandelingen" wordt gestreefd om de geslachtskenmerken zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de vermoede genderidentiteit van het kind", zegt Pieter Cannoot van het mensenrechtencentrum van de UGent in "De ochtend".

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een persoon die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft. De ouders kiezen in samenspraak met artsen soms voor een behandeling waarbij enkel de mannelijke of vrouwelijke organen overblijven, zonder dat de persoon zelf daar inspraak in heeft. Die behandelingen zijn vaak niet zonder gevolg. "Die kunnen leiden tot grote psychologische problemen, trauma's, problemen met de seksualiteitsbeleving, enzovoort", zegt Cannoot.

Daardoor gaan er steeds meer stemmen op om een strikt verbod in te voeren op dergelijke behandelingen tot de persoon zelf kan instemmen. "Vanuit internationaal mensenrechtenperspectief is zelfs maar één optie mogelijk", benadrukt Cannoot. "Er is veel internationale druk om wetgeving aan te nemen die behandelingen op de geslachtskenmerken van kinderen verbiedt tot wanneer ze persoonlijk instemming kunnen geven."

Beluister hieronder het gesprek met Cannoot:

Geen verbod, wel informatie

"Soms is het levensnoodzakelijk om in te grijpen en dan moet men dat ook doen", zegt bevoegd minister Muylle aan VRT NWS. "Vaak kan men ook wachten tot in de puberjaren om een beslissing te nemen. Het is aan de ouders om dat samen met de arts te beslissen. Ik wil alleen dat dit op basis van goede informatie gebeurt.”

De minister start daarom een sensibiliseringscampagne. Van een strikt verbod op behandelingen zonder persoonlijke toestemming wil minister Muylle voorlopig niet weten. "Voor mij gaat dat te snel", zegt ze. "De eerste stap is sensibiliseren. Daarna moeten we bekijken welke wetgevende initiatieven er moeten komen."

Beluister hieronder een gesprek met minister Muylle:

Wat is intersekse?

Elke dag worden in België een vijftal baby’s geboren met een variatie in geslachtskenmerken. Dat is één op de zestig geboortes. Intersekse personen maken 1,7 procent van de bevolking uit. Dat is volgens belangenorganisatie Intersekse Vlaanderen zowat evenveel als er mensen zijn met rood haar.

Intersekse is een complex gegeven met vele tientallen variaties waarbij kinderen niet geboren worden met zuiver mannelijke of zuiver vrouwelijke geslachtskenmerken. Het kan gaan om een variatie op gebied van chromosomen, hormonen, interne of externe geslachtsorganen. Het heeft niets te maken met geaardheid.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen