Nieuw boek over indrukwekkend levensverhaal van jongste ondernemer van het land

Hassan Al Hilou (20)  werd op zijn vijftiende de jongste ondernemer van het land, vandaag adviseert hij politici en bedrijfsleiders. Het cv van de Molenbekenaar is indrukwekkender dan dat van de meeste 50-plussers. Zijn bijzondere verhaal is nu in een boek gegoten: “Ik ben Hassan, ondernemer van mijn leven”.

Voor Hassan is het kanaal in Brussel één van de meest symbolische plekken van de stad. Aan de ene kant het rijke centrum met de Dansaerwijk, aan de overkant het armere Molenbeek. Het is daar dat de jonge ondernemer op z'n negende terecht komt met zijn ouders, broer en zus. Een moeilijke tijd. Zijn moeder en vader zijn uit Irak naar Nederland gevlucht voor het regime van Saddam Hoessein. En terwijl het leven daar vrij rustig was, bleek de verhuizing naar Molenbeek dat niet. “Plots kwam ik in een drukke stad terecht met veel mensen. We woonden op een kleine studio waar de schimmel op de muren stond. Mijn moeder heeft toen vaak gehuild, en het is dan dat ik besliste om een glimlach op haar gezicht te toveren.” 

Magie van boeken

Hassan brengt een hele zomervakantie door in de plaatselijke bibliotheek. Eerst voor de stripboeken, maar die geraken allemaal uitgelezen. “En dus begon ik maar met moeilijke boeken. Over economie en neurologie. Dat vond ik fijn. Ik voelde mij even de schrijver van het boek. Kon me helemaal inleven in zijn wereld. En zo dus bijvoorbeeld econoom of chirurg worden. Dat heeft me gemaakt tot wie ik ben. Iemand die zich makkelijk kan verplaatsen in anderen.” 

Boodschap aan jongeren

De jonge Hassan wil nog steeds zijn moeder gelukkig maken, en besluit op z’n vijftiende een start-up te beginnen. “"Youthtalks" was een platform waar jongeren in debat konden gaan over verschillende thema’s.” Intussen blijft hij ijverig verder studeren, ook vandaag. “Al combineer ik mijn studies nog altijd met het ondernemerschap. Ik werk als keynote speaker voor politici en bedrijven. Ik deel mijn kennis over Brusselse jongeren, ondernemerschap en diversiteit. Omdat ik er natuurlijk middenin zit.” Zijn bijzondere verhaal is nu samengevat in een boek: “Ik ben Hassan, ondernemer van mijn leven.” “Het is fijn dat het niet zozeer over mijn levensverhaal gaat, maar vooral over mijn ervaring als jonge ondernemer. Ik heb altijd opportuniteiten gezien. Tuurlijk, misschien gaat het door mijn afkomst wat trager, maar er geraken zal me altijd lukken. Dat is ook mijn boodschap aan jongeren. Vind je geen stageplaats in Brussel? Ga dan naar Vlaanderen, of de rest van de wereld. Met die instelling zal er ergens wel een deur opengaan.”

“Ik ben Hassan, ondernemer van mijn leven” is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij. 

Meest gelezen