Van Italië tot Iran: het nieuwe coronavirus verspreidt zich verder, tweede dode in Europa

In Iran, Zuid-Korea, Italië en Israël zijn nieuwe gevallen opgedoken van Covid-19, het nieuwe coronavirus. In Noord-Italië zijn er zo'n 20 gevallen en daar is nu ook een dode gevallen. Evenementen worden afgelast en gemeenten vragen inwoners om binnen te blijven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit intussen bezorgdheid over de situatie in Iran, waar het coronavirus mogelijk verder verspreid is dan gedacht, maar gelooft nog steeds dat het virus kan ingedijkt worden.

Iran meldde gisteren 13 nieuwe gevallen. Twee daarvan zijn al overleden. Dat brengt het totaal aantal besmettingen in Iran op 18, waarvan 4 dodelijke. Mogelijk is het virus in Iran ook verspreid geraakt in verschillende steden, omdat de besmette personen nog rond hadden gereisd voor het bij hen werd vastgesteld. In Libanon is het virus nu ook opgedoken, bij een vrouw die vanuit Iran terugkeerde.

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, noemde de doden en nieuwe besmettingen in Iran "zeer verontrustend". Verder, op de vraag of we nu op een keerpunt gekomen zijn in de corona-epidemie, antwoordde Tedros: "De kans om het virus onder controle te houden, wordt steeds kleiner, we moeten snel handelen zodat we ze niet volledig missen."

Vooral op financieel vlak moet de internationale gemeenschap helpen volgens de WHO. De organisatie benadrukte wel dat het nog steeds mogelijk is om de epidemie onder controle te houden.

Tweede coronadode in Europa

In het noorden van Italië zijn 16 nieuwe gevallen van Covid-19 ontdekt. 14 in Lombardije en 2 in Veneto. Het is nog niet duidelijk of de besmettingen in de twee regio's met elkaar in verband gebracht kunnen worden. Een man van 78 is intussen aan de ziekte bezweken.

De eerste patiënt in Lombardije zou mogelijk het virus gekregen hebben door contact met iemand die in China geweest was, maar dat is nog niet zeker. Het gaat om een 38-jarige man die nu in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Ook zijn vrouw en een goede vriend van de man zijn ziek, alsook enkele cafégasten van een bar waar zijn vriend kwam. Ook patiënten, dokters en verpleegkundigen van het ziekenhuis waar hij is ondergebracht, zijn besmet. 

Intussen zijn in 12 gemeenten allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus te vermijden. Evenementen, zoals sportwedstrijden en carnavalsvieringen, zijn afgelast en in drie gemeenten wordt gevraagd aan de inwoners om binnen te blijven. Het zou gaan om zo'n 50.000 mensen. Ook winkels, restaurants, scholen en crèches blijven dicht. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de Covid-19-gevallen in Italië:

Videospeler inladen...

Eerste geval in Israël, angst in Zuid-Korea

Ook in Israël is nu een eerste geval van Covid-19 bekend. Het virus werd vastgesteld bij een vrouw die werd geëvacueerd van het cruiseschip Diamond Princess, dat nog steeds in quarantaine ligt in Yokohama in Japan.

In Zuid-Korea is het aantal gevallen van het nieuwe corona fel vermenigvuldigd. Er zijn nu al 346 patiënten. De meeste daarvan wonen in Daegu, de vierde grootste stad van Zuid-Korea. Maar ook in de rest van het land is de angst voor het virus sterk toegenomen.

In de hoofdstad Seoel zijn manifestaties verboden en wordt er massaal met desinfecterend middel gespoten. Waarschijnlijk kon het virus zich in Zuid-Korea snel verspreiden omdat een besmette vrouw het virus overdroeg op anderen tijdens drukbezochte religieuze vieringen. De straten en restaurants in de stad van 2.5 miljoen inwoners zijn leeg, het gebedshuis is gesloten.

Bekijk hieronder de reportage uit het Journaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Telsysteem in China verandert opnieuw

Intussen zijn in de Chinese provincie Hubei de voorbije 24 uur nog 115 nieuwe overlijdens door het nieuwe coronavirus vastgesteld. Daarmee stijgt de dodentol door het virus Covid-19 in China naar 2.233, meldden de lokale gezondheidsautoriteiten.

Bekijk hier de kaart met landen waar er besmettingen zijn en lees daaronder verder:

Het merendeel van de overlijdens is opgetekend in Wuhan, de stad waar de epidemie uitbrak. De provinciale gezondheidsautoriteiten in Hubei meldden 411 nieuwe gevallen van infectie, waaronder 319 in Wuhan zelf. In totaal zijn nu in China ongeveer 75.000 mensen besmet. Er zijn ook honderden besmette personen in meer dan 25 andere landen.

De Chinese overheid heeft de methode voor het tellen van patiënten met het nieuwe coronavirus ook opnieuw veranderd, en zal nu alleen met laboratoriumtests werken. 

Het is de tweede keer in amper acht dagen tijd dat deze criteria worden herbekeken. Mogelijk vertroebelt dat de statistieken, en wordt het daardoor moeilijker om de verspreiding van de ziekte exact op te volgen.

Meest gelezen