Op zoek naar familieleden van Jan van Eyck: “Ik ben langs alle kanten verwant aan de kunstschilder”

Haar achternaam mag dan al Grauwen zijn, toch is er in haar stamboom ergens een zekere Van Eyck te vinden. Maria Grauwen, een Arendonkse die in Borgerhout woont, denkt daardoor dat ze weleens familie van de schilder zou kunnen zijn. “Ook aan de kant van mijn man zit er een Van Eyck in de familie. Dat is heel bijzonder. Ik ben eigenlijk langs alle kanten verwant aan de schilder.”

Er zijn wel meer raadsels rond kunstschilder Jan Van Eyck dan enkel de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters. Zijn familiale geschiedenis, stamboom en afkomst lijken ook een goed bewaard geheim. Genealogen zijn er nog steeds niet uit of de man nu uit Maaseik, Arendonk of Bergeik, in Nederland, komt. Er doen zelfs verhalen de ronde over roots in Turnhout. Maria Grauwen, een Arendonkse die nu in Borgerhout woont, heeft haar eigen idee over van Eyck zijn stamboom: “Ik geloof wel dat de schilder zijn roots in Arendonk liggen. En als dat ooit bewezen wordt, zou het zomaar eens kunnen dat ik familie van hem ben.”

Ik denk dat niemand ooit zeker zal weten of ze familie zijn

Stamboomonderzoek

Maria Grauwen is te vinden tussen een stapel boeken in haar huis in Borgerhout. “Dit is een lijst van mensen die in Arendonk geboren zijn tussen 1600 en 1791”, toont ze trots. “Al deze mensen die Van Eyck heten zijn in Arendonk gedoopt.” Echt zeker weet Grauwen niet of al die mensen effectief verwant zijn aan de kunstschilder. “Maar ik dénk van wel. Al zal niemand het ooit zeker weten, vrees ik.”

Arendonkse roots

“Meestal denken mensen dat Jan van Eyck van Maaseik komt”, legt Maria Grauwen uit. “Maar naast Arendonk ligt Bergeik, en daar hebben onderzoekers misschien weinig rekening mee gehouden. Jan van Eyck zou in Arendonk trouwens Jan Van der Moelen heten, maar dat is nog een ander verhaal” 

Ik heb een fascinatie voor stambomen, op die manier kom ik bij iedereen terecht

Fascinatie voor stambomen

“Om eerlijk te zijn heb ik niet echt een fascinatie voor Jan van Eyck hoor”, bekent Grauwen. “Ik heb eerder een fascinatie voor stambomen. Op die manier kom ik bij iedereen terecht. Ik vind het een fantastische hobby en ben heel Arendonk aan elkaar aan het breien.” Maria Grauwen gaat ver in haar hobby. Op haar computer staat een bestand waar ze met enkele muisklikken alle Lenaertsen, Grauwen en … kan terugvinden. “Ik heb zelfs een stamboom geschilderd”, lacht ze. “Daar staat trouwens een Van Eyck op.”

Meest gelezen