Overijse

Buurtbewoners gerustgesteld na infomoment over opvangcentrum jonge vluchtelingen in Overijse 

Eind maart wil Fedasil een opvangcentrum openen in Terlanen, bij Overijse. De gemeente organiseerde gisterenavond een infomarkt om te antwoorden op de vragen van bewoners. In het opvangcentrum, het vroegere woonzorgcentrum ‘De Lasne’, is plaats voor 80 minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar België kwamen. 

De infomarkt trok veel buurtbewoners aan die met vragen en bezorgdheden zaten.  Volgens burgemeester Inge Lenseclaes waren zij na afloop erg positief: “De buurtbewoners kregen al veel antwoorden die hen gerust konden stellen. Ze kregen ook contactgegevens mochten er nog vragen komen."

Vrijwilligers

Naast het team van Fedasil, rekent de gemeente ook op vrijwilligers. “Er dienden zich al enkele mensen aan. Zowel mensen die vijf jaar geleden al meehielpen, als nieuwe vrijwilligers waaronder de jeugdbeweging”, aldus Lenseclaes. “De professionele ploeg van Fedasil staat uiteraard klaar om de jongens op te vangen. Vooral tijdens de vrije tijdsmomenten rekenen we op vrijwilligers, maar het is zeker niet dat zij de hele werking op poten moeten zetten.”

Educatie

Vijf jaar geleden was er ook al zo’n opvangcentrum. “Het knelpunt was toen dat de jongens fietsen kregen van vrijwilligers, maar eigenlijk geen verkeerskennis hadden. Daarom organiseren we deze keer, in samenwerking met de politie, verkeerslessen. Daarnaast wordt er nu ook gekeken naar de uitbreiding van de OKAN-klassen. Dat zijn onthaalklassen voor anderstalige kinderen. Zo kunnen de jongens ook zeker in Overijse naar school gaan. Binnen het centrum zelf brengt Fedasil de jongens bij op welke manier ze verwacht worden zich hier te gedragen en hoe ons dorp en land in elkaar zit.”

Het opvangcentrum zou eind maart opengaan, maar de jongens trekken er pas in van zodra er voldoende personeel is en het centrum volledig klaar is. Op dit moment is nog niet geweten hoelang het centrum open blijft.

Meest gelezen