Videospeler inladen...

Vlaanderen geeft erkende vluchtelingen geen achterstallige kinderbijslag meer: "Maatregel schoot doel voorbij"

Erkende asielzoekers met kinderen zullen geen achterstalige kinderbijslag meer krijgen voor de periode waarin hun asielaanvraag nog in behandeling was. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. "Pas als men erkend is, beginnen de regels die ook voor andere mensen gelden."

De Vlaamse regering schaft een maatregel af die de vorige regering-Bourgeois had ingevoerd. Asielzoekers van wie de asielaanvraag was goedgekeurd, kregen niet alleen vanaf hun goedkeuring kinderbijslag (tegenwoordig groeipakket genoemd), maar konden die ook opvragen voor de hele periode waarin hun aanvraag nog in behandeling was.

Een maatregel die volgens de nieuwe Vlaamse regering niet logisch en dus niet langer vol te houden is. "Mensen die naar hier komen, krijgen bed, bad, brood, begeleiding, in afwachting van een eventuele erkenning. En dat betekent dat wij hen geen bijkomende kinderbijslag meer zullen geven en dat zij dat dus ook niet meer retroactief zullen kunnen opvragen", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Pas als men effectief erkend is, beginnen de normale regels die ook voor de andere mensen gelden."

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schoot de maatregel zijn doel voorbij. "De retroactieve kinderbijslag was dubbelop. Uitkeringen moeten terechtkomen bij mensen die dat geld nodig hebben."

Wanneer de maatregel effectief afgeschaft wordt, is nog niet duidelijk. "Zo snel mogelijk", staat in het persbericht van de regering te lezen. De afschaffing van de retroactieve kinderbijslag voor asielzoekers zal volgens de Vlaamse regering een positief effect hebben op de begroting. Al blijft dat effect vrij beperkt: in 2019 bijvoorbeeld kostte de maatregel de Vlaamse overheid ongeveer 1 miljoen euro.

Om de maatregel was begin dit jaar overigens nog heel wat te doen, na een uitspraak van Jambon. Die had toen gezegd dat er mensen zijn die na hun erkenning als vluchteling zoveel achterstallige kinderbijslag hadden gekregen, dat ze er een huis mee konden kopen. De verbaasde oppositie eiste cijfers van Jambon die dat konden bewijzen, maar die waren er niet. Jambon gaf achteraf toe "een verkeerde inschatting gemaakt te hebben".

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen