Videospeler inladen...

Sarcofaag en altaar ontdekt onder historisch centrum Rome: "Misschien gelinkt aan stichter Romulus"

In Rome zijn een sarcofaag en een altaar ontdekt die toegeschreven worden aan Romulus, de mythische stichter van de stad. De ondergrondse kamer is vandaag aan het grote publiek voorgesteld. Volgens de legende stichtte Romulus samen met zijn broer Remus de stad eeuwen geleden. "Het lijkt een cenotaaf, een heiligdom voor iemand van wie men de resten niet heeft", vertelt Cecile Evers, van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het is een toeristische trekpleister in Rome, het Forum Romanum, en het deed in de Oudheid zelfs dienst als centrum van de historische stad. Vandaag krijgt de plek een nieuwe dimensie. Onder de grond werd een ruimte ontdekt met daarin een sarcofaag en een bouwsel dat lijkt op een altaar. Het wordt gelinkt aan de historische figuur die als stichter van de stad wordt beschouwd: Romulus. 

De locatie van die ruimte was eigenlijk al gekend sinds begin vorige eeuw, vertelt Cecile Evers in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Dat de kamer er zat, wisten we eigenlijk al sinds 1900. Daarin staat een kleine sarcofaag van 140 centimeter lang. We weten natuurlijk nog niet veel, maar waarschijnlijk komt de kamer uit de zesde eeuw voor Christus. En misschien is die gelinkt aan de stichter van Rome, Romulus."

Bekijk hier de beelden van de ondergrondse kamer: (lees verder onder de foto)

Videospeler inladen...
Reporters mochten vrijdag de ondergrondse ruimte bezoeken in Rome.
AFP or licensors

Zekerheid dat de sarcofaag aan Romulus gelinkt is, kan niet gegeven worden, zegt Evers: "De sarcofaag is leeg, er is zelfs geen deksel op. Het zou een soort van cenotaaf zijn, een heiligdom dus voor een overledene van wie men de resten niet heeft. Wat best mogelijk is in het geval van Romulus, want volgens een van de legendes is hij tijdens een storm "verdwenen", want een god geworden en ten hemel opgestegen. Volgens een ander verhaal is Romulus door de senatoren van Rome vermoord en in stukken gesneden. In beide theorieën is er geen lichaam achtergebleven, gesteld dat Romulus ook echt geleefd zou hebben."

(Lees verder onder de foto)

De sarcofaag en het altaar die vandaag werden voorgesteld.
AFP or licensors

De link met Romulus kan gelegd worden door de locatie van de kamer, vertelt Evers. De kamer werd gevonden onder de Curia, dat is een senaatshuis in het oude Rome. En dat ligt vlakbij de Lapis Niger, een ondergrondse ruimte afgedekt met een zwarte marmeren steen (betekenis van het Latijnse "lapis niger") waarin Romulus verdwenen zou zijn.

"Het feit dat de kamer die nu is voorgesteld, bewaard kon blijven, wijst erop dat de ruimte voor de Romeinen zelf ook van groot belang was. Natuurlijk, er ontbreekt wel een inscriptie."

Legende van Romulus en Remus

Romulus en Remus leefden in de achtste eeuw voor Christus en, volgens de legende die is opgetekend door de Romeinse schrijver Vergilius, zijn ze grootgebracht door een wolvin. Later besloot de mythische tweeling een stad te stichten op de plaats waar ze door die wolvin waren grootgebracht. Maar er ontstond discussie tussen de broers, naar verluidt ging de ruzie over wie daarvoor de zegen van de goden had. De broedertwist ontspoorde en tijdens een oplaaiing vermoordde Romulus Remus, en stichtte hij de stad alleen, die hij ook naar zichzelf vernoemde. 

Rome blijft verbazen met haar schatten

Virginia Raggi - Burgemeester van Rome

De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, stelde op sociaalnetwerksite Twitter dat "Rome blijft verbazen met haar schatten".

In Rome staan veel standbeeldjes die verwijzen naar de mythische stichters.

Beluister hieronder het fragment uit "De Wereld Vandaag":

Beluister ook de audioreportage van Angelo van Schaik, correspondent in Italië:

Meest gelezen