Dienstenbedrijf ISS slachtoffer van cyberaanval

Het bedrijf ISS, dat facilitaire diensten levert als schoonmaak of catering, is aangevallen met zogenoemde malware, dat is software die computersystemen verstoort. ISS is in meer dan 60 landen actief, ook in België. Ook bij ons zijn de IT-systemen van ISS stilgelegd.

Wie naar de website van ISS surft, krijgt niet de informatie te zien die er anders te lezen is. Wel een bericht met de mededeling dat het bedrijf maandag het doelwit was van een cyberaanval. Meteen daarna heeft ISS uit voorzorg alle computersystemen stilgelegd. 

"Meteen nadat de malware werd gevonden, is het noodplan opgestart", vertelt Dirk Van Den Steen, woordvoerder van ISS België. "De nodige stappen zijn genomen om onze systemen extra te beveiligen en extra antivirussoftware te installeren. Stap voor stap worden in de meer dan 60 landen waar we actief zijn nu de systemen weer opgestart. Mailverkeer is mogelijk en we werken met documenten die in de cloud staan. De dienstverlening komt niet in het gedrang."

Volgens de Britse openbare omroep BBC is er sprake van een zogenoemde 'ransomware aanval', dat is wanneer cybercriminelen bij een aanval geld vragen.  Bij betaling geven de aanvallers dan de IT-systemen van het getroffen bedrijf weer vrij. Het hoofdkwartier van ISS in Kopenhagen is niet bereikbaar op dit moment voor vragen over een mogelijke aanval met een vraag voor losgeld. 

In het bericht op de website zegt ISS alvast dat de hoofdoorzaak is geïdentificeerd en dat er wordt samengewerkt met forensische experts, de hostingprovider en een speciale externe taskforce om de IT-systemen geleidelijk aan te herstellen. Bepaalde systemen zijn al hersteld. Er zijn geen aanwijzingen dat de gegevens van klanten zijn gecompromitteerd.

Bij ISS werken wereldwijd meer dan 500.000 mensen, in ons land ongeveer 9.000. Het is één van de grootste dienstverleners. Wanneer alle systemen hersteld zullen zijn en wat de financiële impact is van de aanval, is nog niet duidelijk. Wel hopen de medewerkers dat deze situatie geen weken meer duurt.

Meest gelezen