Studenten conservatorium Antwerpen laten beeld Jan Fabre “sorry” zeggen

Studenten van het conservatorium in Antwerpen maakten een vlag vast aan het standbeeld van kunstenaar Jan Fabre dat op het dak van het kunstcentrum deSingel staat. Op de vlag staat in grote zwarte letters “sorry”. De studenten willen dat Fabre zich excuseert voor het vermeende grensoverschrijdend gedrag dat anderhalf jaar geleden aan het licht kwam. 

Aan het gouden standbeeld van kunstenaar jan Fabre op het dak van het kunstencentrum deSingel werd een grote vlag gehangen met het woord “sorry”. Het gaat om een actie van de kunststudenten van het conservatorium. Zij willen dat Fabre zich excuseert voor zijn vermeende grensoverschrijdend gedrag. Dat kwam anderhalf jaar geleden aan het licht toen 20 medewerkers en ex-medewerkers Fabre in een open brief beschuldigden van onder andere pesterijen en seksuele intimidatie.

Het standbeeld in kwestie heet “De man die de wolken meet”. Het werk staat symbool voor de onmogelijke opdracht van een kunstenaar die oneindige schoonheid probeert te meten. Eén van de studenten reageert: “We vinden het een erg poëtisch beeld maar we kunnen het niet meer loskoppelen van het machtsmisbruik van Fabre. We wachten nog altijd op excuses.”

Het onderzoek naar Jan Fabre loopt nog. 

Meest gelezen