Videospeler inladen...

Oekraïners keren terug uit Chinese stad Wuhan en worden onthaald door boze menigte

Tientallen Oekraïners die geëvacueerd zijn uit de Chinese stad Wuhan zijn in hun thuisland opgewacht door een woedende menigte. Die wilde de bussen tegenhouden die hun landgenoten van de luchthaven naar een ziekenhuis moesten brengen. De boze demonstranten zijn inwoners van Novi Sanzjary, de stad waar de teruggekeerde reizigers in een aparte ziekenboeg in quarantaine gaan uit voorzorg tegen het nieuwe coronavirus. 

De betogers vrezen dat de passagiers het virus in hun land binnenbrengen. Sommige relschoppers waren gewapend met stenen en metalen staven. Ze staken autobanden in brand en gooiden projectielen naar de bussen die hun geëvacueerde landgenoten naar het ziekenhuis brachten.

Andere omwonenden blokkeerden de weg naar het quarantainestation. Dat ligt in de buurt van een ziekenhuis in het dorp Novi Sanzjary, zo'n 300 kilometer ten oosten van Kiev.

Bekijk hier de beelden van de protesten en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Na tussenkomst van de oproerpolitie, die de doorgang moest forceren, konden de bussen doorrijden naar het ziekenhuis, dat daarop meteen werd afgesloten door de politie. Een tiental politieagenten en een inwoner van het stadje geraakten gewond bij de rellen.

Ook in een ander stadje in het westen van Oekraïne waren er kleine protesten, omdat terugkeerders uit Wuhan misschien daar zouden worden opgevangen. 

De geëvacueerden zijn 45 Oekraïners en 27 mensen uit andere landen, vooral uit Latijns-Amerika. Ze moeten nu 14 dagen in quarantaine blijven. Voor hun vertrek uit Wuhan werden de passagiers van het vliegtuig al gecontroleerd op het virus, dat gebeurde nogmaals bij hun aankomst in Oekraïne. Voorlopig zijn er bij niemand symptomen van Covid-19 vastgesteld.

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Oekraïense minister van Gezondheidszorg, Zoriana Skaletska, heeft op Facebook laten weten dat ze zich bij de mensen zal voegen die geïsoleerd zijn in Novi Sanzjary. "Ik zal de 14 dagen met hen doorbrengen in hetzelfde gebouw en in dezelfde omstandigheden", schreef Skaletska. Ze hoopt dat haar aanwezigheid de lokale bevolking en de rest van het land zal kalmeren.

Ook president Volodimir Zelenski heeft in een statement op Facebook gereageerd op de onrust afgelopen nacht. De mensen in het opvangziekenhuis zullen beter bewaakt worden dan de president, suste Zelenski. "Er is geen bacteriologisch gevaar. Maar er bestaat nog een ander gevaar. Het gevaar om te vergeten dat we allemaal mensen zijn, allemaal Oekraïners."

Sommige oproerkraaiers riepen uit dat Zelenski de teruggekeerde reizigers uit Wuhan dan maar zelf moet opvangen, als hij ervan verzekerd is dat het helemaal veilig is. "Is er dan geen andere plek in Oekraïne waar 50 mensen opgevangen kunnen worden, die verder afgelegen is en waar er geen gevaar is voor de bevolking?", vroeg een andere inwoner zich af. Een enkeling opperde zelfs dat de reizigers in Tsjernobyl konden worden opgevangen, waar in 1986 een kernramp plaatsvond.

Meest gelezen