Videospeler inladen...

Groeiende onrust over coronavirus in Italië: 2 coronadoden, 79 besmettingen, 10-tal dorpen in quarantaine

In Italië zijn twee mensen overleden die besmet waren met het coronavirus Covid-19. Het eerste dodelijke slachtoffer is een man van 78 jaar uit de regio Veneto, in het noorden van het land. De tweede overleden patiënt is een vrouw uit de regio Lombardije, ook in Noord-Italië, waar de meeste besmettingen geregisteerd zijn. In Europa zijn nu al drie mensen overleden die besmet waren met het nieuwe coronavirus. Opmerkelijk is dat de Italiaanse coronadoden nooit in China zijn geweest en nauwelijks contact hebben gehad met mensen die een link hebben met China.

Het aantal besmettingen in Italië loopt verder op. In totaal zijn nu al 79 besmettingen gemeld, vooral in het noorden van het land. Italië is daarmee tot dusver het Europese land dat het meest is getroffen door het nieuwe coronavirus dat afkomstig is uit China.

Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa zijn voorlopig 39 besmettingen geregistreerd in Lombardije, de regio waarvan Milaan de hoofdstad is. 12 gevallen zijn geregistreerd in de regio Veneto. Ook in Piemonte, Turijn en Rome zijn besmettingen vastgesteld.

Twee mensen zijn overleden als gevolg van het coronavirus. De eerste patiënt was een man van 78 jaar uit een dorp in de buurt van de stad Padua, in de regio Veneto. Opmerkelijk is dat hij nooit in China is geweest.

Dat geldt ook voor de tweede overleden patiënt, een vrouw van 75 jaar uit de regio Lombardije, die volgens de Italiaanse media al een tiental weken ziek was en overleed nog vóór ze uitsluitsel had over de precieze diagnose. 

"Patiënt nummer één"

De vrouw was afkomstig uit de buurt van Codogno, de gemeente zo'n 70 kilometer ten zuidoosten van Milaan (regio Lombardije) waar de meeste besmettingen met het coronavirus gesignaleerd zijn. 

Uit Codogno komt ook een 38-jarige man die "patiënt nummer één" wordt genoemd. Hij was een maand geleden gaan eten met iemand die in China was geweest, maar geen symptomen vertoonde van het coronavirus.

Enkele dagen geleden werd "patiënt nummer één" opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt op de afdeling intensieve zorg, maar zijn toestand zou stabiel zijn. Ook zijn zwangere vrouw, enkele vrienden en kennissen die hetzelfde café bezochten, zijn besmet, net als medisch personeel van het ziekenhuis in Codogno.  

Tiental dorpen in quarantaine: "Drastische maatregelen, maar ze hebben zin"

"Doordat het een mysterie blijft waar de besmettingen vandaan kwamen, heerst er grote onrust in Italië", zegt correspondent Angelo van Schaik. 

Codogno en een tiental andere dorpen in de regio Lombardije zijn in quarantaine geplaatst. Scholen, cafés en openbare gelegenheden blijven dicht, evenementen worden afgelast en aan de inwoners wordt gevraagd om binnen te blijven. 

Herbekijk hieronder de journaalreportage en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Het lijken erg drastische maatregelen, maar ze hebben zin, zegt microbioloog Herman Goossens. "Het lijkt er inderdaad op dat iemand die geen symptomen heeft, toch het virus kan doorgeven. Dan is de volgende vraag: speelt dat een grote rol bij het verspreiden van het virus of niet?

Als dat niet zo is, hebben we geluk, en dan zal het waarschijnlijk geen pandemie worden. Maar als de mensen die geen symptomen hebben toch bijdragen aan de verspreiding van het virus, dan denk ik dat het risico op een pandemie toch aanzienlijk zal toenemen."

Herbekijk hieronder de analyse van hoogleraar microbiologie Herman Goossens:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

In totaal zijn er in Europa al drie coronadoden gemeld. Vorige week overleed in Frankrijk een Chinese toerist van 80 jaar door het nieuwe coronavirus. 

Meest gelezen