Videospeler inladen...

Ga voorbereid op skivakantie want het wordt druk op de wegen naar de Alpen

Nu de krokusvakantie van start gaat, vertrekken heel wat mensen op skivakantie. Wordt het dit jaar extra druk op de wegen of valt het mee? Waar zijn de lastige punten? We zetten enkele tips op een rij voor een comfortabele rit.

De krokusvakantie is doorgaans de meest populaire periode voor een skivakantie. Niet alleen voor de Vlamingen maar natuurlijk ook voor veel andere Europeanen. Gelukkig vertrekt niet iedereen tegelijk op verlof. Als je dit weekend richting Alpen treint of rijdt, dan ben je echter niet alleen. Veel scholen in Midden- en Zuid-Nederland, sommige  deelstaten van Duitsland (Rheinland-Pfalz en Saarland) en Oostenrijk (Oberösterreich en Steiermark) én de Alpenregio in Frankrijk hebben samen met ons vakantie. Dat zal vooral op zaterdag flink wat drukte op de treinen en wegen veroorzaken, zeggen mobiliteitsorganisaties VAB en Touring.

In eigen land zal de drukte op de wegen wel meevallen. Er zijn geen belangrijke werkzaamheden waar je op moet letten. Eens voorbij de Belgische grens kan het wel moeilijker worden. Vooral in de Alpenlanden en Zuid-Duitsland geldt op zaterdag code rood. Dat betekent: stevige files, vooral tussen 9 uur ’s morgens en drie uur ’s middags.

Frankrijk

In Frankrijk begint onder meer de Alpenregio samen met ons aan de Krokusvakantie. Het wordt dus niet alleen drummen op de wegen maar ook op de pistes zelf, zegt VAB. Zaterdag kan je in elk geval files verwachten ten oosten van Lyon op de A40 Mâcon – Chamonix en op de A43 Lyon – Chambéry. En vooral de laatste kilometers van de N85 Grenoble – Gap en de N90 Albertville – Bourg St. Maurice kunnen knap lastig worden.

Duitsland

In Duitsland is de kans op files het grootst in het Zuiden van het land. De grootste knelpunten zijn de A7 Würzburg – Ulm – Füssen (grensovergang met Oostenrijk), de A8 Karslruhe – Salzburg, de A9 Nürnberg – München en de ring rond München.

Oostenrijk

Hét knelpunt in  Oostenrijk is de Fernpassroute tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg – Villach zal het verkeer zonder twijfel vast vastlopen.

Zwitserland

In Zwitserland starten ook heel wat kantons aan hun “Sportferien”. Hier is de Gotthardtunnel verantwoordelijk voor de grootste problemen op de A2 Bazel – Chiasso. Ook op de A1 Zürich – Bern zullen er vertragingen zijn.

Lees voort onder de foto.

Enkele tips als je met de auto op skivakantie gaat

Kies het juiste vertrekmoment. De piekuren op de snelwegen van onze buurlanden zijn op de heenweg: zaterdag tussen 9 uur en 15 uur. Op de terugweg: zaterdag tussen 11 uur en 18 uur en zondag tussen 16 u en 20 uur. Zorg er zeker voor dat je uitgerust op vakantie vertrekt, want rijden in winterse omstandigheden zijn we als Vlamingen niet gewoon, wees eerlijk, toch?

’s Nachts rijden? Niet doen! In de zomer doen velen het onder ons, en er zijn voordelen - maar vooral nadelen. In de winter liggen de wegen in de Alpen er vaak niet ideaal bij. Het is dus extra gevaarlijk. Denk twee keer na voor je ’s nachts gaat rijden.  

Sneeuwkettingen en winterbanden: neem je voorzorgen en oefen. In Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterweer. Op sommige bergpassen in de Alpen en de Pyreneeën kunnen sneeuwkettingen ook verplicht zijn. Zorg ervoor dat de sneeuwkettingen aangepast zijn aan je bandenmaat en probeer ze thuis al eens uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je ze echt nodig. Neem ook een stuk plastiek mee om onder je knieën te leggen en handschoenen en een zaklamp om je te helpen bij het opleggen. 

Bereid je auto goed voor. Zorg ervoor dat je banden de juiste spanning hebben en dat je zeker de ruitensproeiervloeistof bijvult. Door strooizout en smeltende sneeuw kunnen je ruiten onderweg zeer vuil worden.  Neem ook slotontdooier mee en zorg dat je een ijskrabber in de auto hebt.

En vooral, neem regelmatig een pauze. Wie op vakantie gaat, wil natuurlijk snel op zijn bestemming zijn, maar ook bij de wintersportvakantie is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen. Strek minstens elke twee uur de benen en drink regelmatig water. Of een lekkere koffie. Ben je moe? Doe dan een slaapje van 10 tot 20 minuten, niet meer dan dat. Daarna: op naar de hellingen. Geniet ervan!

Bekijk hier onze verkeersexpert Hajo Beeckman in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De bus blijft populair voor korte wintersportvakanties. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen