David Holtappels

Windhoos beschadigt 7 huizen in gehucht Briegden in Lanaken: "Op nauwelijks 5 seconden was het voorbij"

Een windhoos heeft gisteren in het Lanakense gehucht Briegden heel wat schade aangericht. Op zo'n 5 seconden tijd raakten 7 huizen beschadigd. Gelukkig vielen er geen gewonden. 

Gisteravond rond 20.30 uur donderde en bliksemde het op verschillende plaatsen in Limburg. In Briegden, een gehucht van Veldwezelt, hield ook een windhoos lelijk huis. “Zeven huizen in de Briegdenstraat en Kiezelweg raakten beschadigd", zegt Marino Keulen (Open VLD), burgemeester van Lanaken. Hij ging gisteren zelf bekijken hoeveel schade er was. 

Krachtig en onvoorspelbaar

De huizen in Briegden hadden vooral schade aan de daken. “De dakpannen lagen op de straat en op de stoepen van de huizen,” zegt Keulen. “Bij de meeste huizen zijn maar een paar pannen weggevlogen, maar enkele zijn toch een serieus oppervlak aan dakpannen kwijt.” De dakwerkers zijn intussen al begonnen aan de herstellingswerken. 

De windhoos raasde op een vijftal seconden voorbij de huizen en was zeer plaatselijk. Als bewoners 20 meter verder naar links of rechts keken, was daar mogelijk geen schade. "Dat is de natuur in al zijn kracht en onvoorspelbaarheid. Voor de mensen beseften dat het gebeurde, was het al voorbij. Gelukkig zijn er geen gewonden", besluit Keulen.  

Meest gelezen