Bedenker van Lego-poppetjes is overleden: "Hij laat 8 miljard kleine plastic mensen na"

In Denemarken is ontwerper Jens Nygaard Knudsen overleden. Hij bedacht in de jaren 70 de karakteristieke minifiguren van Lego, die razend populair werden.

Lego-ontwerper Marc John Stafford maakte het nieuws gisterennamiddag bekend op Twitter: "Woensdag is voormalig hoofddesigner en bedenker van de Lego-minifiguur Jens Nygaard Knudsen overleden, hij was 78. Hij laat een vrouw, 3 kinderen, 2 kleinkinderen en meer dan 8 miljard kleine plastic mensen na."

Jens Nygaard Knudsen bedacht in de jaren 70 verschillende ontwerpen voor wat later de iconische "minifiguur" zou worden. In 1978 kwamen de poppetjes voor het eerst op de markt,  bij Lego-sets in de reeksen "Castle", "Space" en "Town". Het revolutionaire aan de poppetjes waren de beweegbare armen en benen. Een vroeger type minifiguur had die nog niet.

Geel

Hele generaties speelden met minifiguren met een geel hoofd. Pas in 2003 werden er poppetjes geproduceerd met natuurlijke huidskleuren. 

Het design van de poppetjes is in 40 jaar tijd nauwelijks gewijzigd. Ze bestaan standaard uit zes onderdelen: hoofd, romp, heupen, benen, armen en handen. Op het hoofd komt nog een hoofddeksel of een haarstuk.

Minifiguren werden snel standaard bij zowat elke Lego-set, maar gingen ook een eigen leven leiden. Ze werden een hit bij verzamelaars, die vooral uit zijn op zeldzame figuurtjes. Voor exclusieve minifiguren - bijvoorbeeld uit de StarWarsreeks - worden duizenden dollars betaald. 

Meest gelezen