Videospeler inladen...

Typische "bar tabac" sterft uit in Frankrijk, inwoners vragen maatregelen: "We hebben nood aan gezellige plaatsen"

In veel gemeenten in Frankrijk verdwijnt de "bar tabac". Om deze typische dorpscafés van de ondergang te redden, worden nu verschillende projecten opgericht. De organisatie GROUPE SOS wil bijvoorbeeld dit jaar 100 cafés nieuw leven inblazen.

Wie af en toe in Frankrijk komt, kan er niet naast kijken: de dorpscafés, de "bars tabac", staan op veel plaatsen leeg. De typisch Franse winkels, die ook kranten of tabak aanbieden, sluiten een voor een de deuren. In veel dorpen is er hierdoor geen specifieke plek meer om bijeen te komen en een praatje te slaan.

Er lopen nu projecten om opnieuw dorpscafés te openen, zoals in Congrier in de Loirestreek. Daar begint een koppel opnieuw een café, gesteund door de lokale overheid. "De mensen van het dorp vroegen ons om een zaak te openen", zegt Thomas Sureau. "Een café is een plaats waar mensen kunnen praten en dingen kunnen doen. De bewoners van Congrier vroegen het."

"Er zal een café zijn, een snackbar, een klein postkantoor en een kruidenier", zegt Lisa Buisine nog.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De nieuwe uitbaters hoeven 6 maanden geen huur te betalen en de gemeente financiert 10.000 euro voor renovaties. "We hebben nood aan een gezellige plaats", zegt burgemeester Hervé Tison, "een plaats waar alle bewoners kunnen samenkomen."

Ook de organisatie GROUPE SOS strijdt voor het behoud van de dorpscafés en wil er dit jaar alleen al 100 extra openen in heel Frankrijk. "Ook demografisch ruilen de bewoners de dorpen niet meer in voor de stad", zegt voorzitter Jean-Marc Borello. "Het is veeleer het omgekeerde, sinds een paar jaar al. De vraag is: hoe kunnen we de dorpen inrichten voor hen die hier willen komen wonen?"

Meest gelezen