AFP or licensors

Honderden mensen betuigen steun aan klokkenluider Julian Assange in protestmars Londen

In Londen hebben honderden mensen deelgenomen aan een protestmars om steun te betuigen aan Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks. Volgende week gaan de eerste hoorzittingen van start in het proces tegen Julian Assange. De Britse rechtbank zal beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de VS.

Volgende week beslist een Britse rechtbank of Julian Assange, die in  het Verenigd Koninkrijk in de gevangenis zit, wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor spionage en andere aanklachten. Om protest te uiten tegen het nakende proces, zijn honderden mensen in Londen vandaag op straat gekomen. 

In de protestmars liepen enkele beroemdheden mee, onder wie oud-bandlid van Pink Floyd Roger Waters, popzangeres Chrissie Hynde en modeontwerpster Vivienne Westwood.

De vader van Assange sprak de aanwezigen toe en zei "niet te begrijpen waarom Julian hier in de gevangenis zit". Assange zit in Londen een celstraf uit omdat hij eerder de voorwaarden van zijn borgtocht heeft geschonden.

Assange leefde ondergedoken bij vrienden en op luchthavens en ambassades sinds hij in 2010 in het vizier kwam van de Amerikaanse overheid.  Het Pentagon wilde Assange spreken over het lekken en publiceren van een video met de naam "Collatoral murder", waarin te zien is dat een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 in Irak 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht. 

AFP or licensors

Meest gelezen